Gry Bondø og Berit Kalland besøker Klukstuen under middagsserveringen.I Hamar har de gjennom de siste årene satset på flere og bedre måltider ved sykehjemmene. Fra tre måltider om dagen, serveres nå fire måltider til kommunens 400 beboere i institusjoner og omsorgsboliger. 

I alt 15 steder har forandret sin praksis med servering av varm og kald mat, og en rekke nye rutiner er lagt om og tilpasset slik at alle daglige gjøremål har fått plass, samtidig som både ernæring og hygge er ivaretatt. Endringen som er gjort, er i trå med nye retningslinjer fra Helsedirektoratet.

- Det har tatt litt tid, og noen utfordringer har det vært. Men nå er vi i mål, og vi ser at dette er vellykket, sier Gry Bondø, avdelingsleder kjøkken og rådgiver Berit Kalland, som for anledningen besøker avdeling H ved Klukstuen omsorgssenter der maten er i ferd med å komme på bordet.  

Poteter og kjøttkaker skal på bordet.Hyggelig ramme
Klokka er halv fire og beboerne samler seg rundt bordene. Det lukter godt av nykokte poteter og kjøttkaker. Lysene er tent, serviettene brettet, navneskiltene på plass, og alt er klart til en hyggelig middag.
 
- Dette er koselig. Vi får god mat hver dag, sier damene ved det innerste bordet, og roser både de ansatte og serveringen mens hver og en forsyner seg med det de vil ha på egen tallerken.  

Servering og tilrettelegging for måltidene hører med i dagens gjøremål.Fokus på ernæring
Gry Bondø forteller at de i lengre tid har hatt fokus på ernæring ved sykehjemsavdelingene. Med alder og sykdom følger gjerne mindre matlyst og mange blir ”småspiste”. Dermed kan det være vanskelig å sikre at alle får i seg nok og riktig næring. Å ha tre store måltider om dagen, var derfor ikke optimalt. Med fire måltider kan maten fordeles bedre gjennom dagen, og variasjonen i hva de får servert, blir større.

Nå er det frokost cirka klokka 8.00 individuelt tilpasset når beboerne står opp, lunsj serveres klokka 12.30, middag klokka 15.30 og kveldsmat klokka 19.30. Lunsjen er gjerne en enkel varmrett, og to dager i uka serveres dessert. Det er ellers lagt opp til en forskjell på helg og hverdag, og høytider skiller seg ut med litt ekstra. Varm kaffe er alltid tilgjengelig. 

Individuell tilpasning
Britt Røstbakken, avdelingsleder ved Klukstuen har lagt opp til at de som vil kan spise sammen. Britt Røstbakken, som er avdelingsleder på Klukstuen, opplyser de har lagt opp til at de fleste skal kunne spise sammen på avdelingen. Men skulle noen av ulike årsaker ville spise alene, er det også muligheter for det. 

I tillegg serveres det fruktdrikker og næringsrik grøt til dem som trenger det. 

- Å pynte bordene og gi en god ramme rundt selve måltidet, har vært viktig for oss. Det skal være koselig å spise sammen, og vi ser at de fleste velger det, sier hun. 

- Med to varme retter om dagen, opplever vi større ro og mer hygge. Det er også lettere for beboerne å få i seg nok mat, sier hun.
 
Arkivfoto fra forsøksordningen i Parkgården. Fra venstre Kristin M. Lorentzen, Mona Ripsrud og Vigdis Galaaen.  Vellykket forsøksordning
I forkant at innføringen av fire måltider om dagen, ble ordningen utprøvd ved avdeling 1 i Parkgården. Allerede etter kort tid ble det klart at dette var en suksess. Det ble en roligere stemning i avdelingen, beboerne spiste mer, og det gikk lett å tilpasse matserveringen til øvrige gjøremål. Kjøkkenansatte var også svært fornøyde med å lage mer mat og nye retter.
 
Fornøyde pårørende
- Den tidlige middagen vi hadde før, følte vi at hadde gått litt ut på dato. Det ble også lenge mellom måltidene, og særlig lenge ble det mellom kveldsmat og frokost, sier Berit Kalland. 
 
Hygge ved matbordet på Klukstuen!Nå opplever hun at både beboerne og pårørende er svært fornøyde. Matserveringen på avdelingene harmonerer også mer med livet utenfor institusjonen. Siden ni av ti beboere lider av en eller annen form for demens, har det også vært viktig å forsterke de gode øyeblikks-opplevelsene. Det gjør de med gode lukter, hjemmebakt brød, fersk suppe eller annen kjent mat som vekker gode minner. 
 
- Dette er satsing på kvalitet! Beboerne kan kose seg litt ekstra hver eneste dag, sier helse- og omsorgssjef Vigdis Galaaen, som vet at endringen har blitt lagt merke til ut over kommunens grenser.