SAMARBEID FOR Å BLI BEDRE: Børge Jacobsen, Hilde Huse, Ellen Snartum og Kai Reimer Christensen jobber for å få til enklere byggesøknader i kommunen.   Å søke om å få bygge på huset eller sette opp en garasje, er ikke «bare bare» for den som ikke har gjort det før. I erkjennelsen av dette, har Direktoratet for byggkvalitet og sju utvalgte kommuner sett på hvordan både prosessen og skjemaene kan forbedres.

De sju kommunene er Asker, Hamar, Kongsberg, Lenvik, Nedre Eiker, Ringebu og Tana. Prosjektet gjennomføres sammen med Designit Oslo, som har sett på design og tilrettelegging på nettsider og skjemaer.

Veiviser skal vise hvordan man går fram
Veiviseren, som nå testes, skal gjøre det enklere for privatpersoner å finne ut hva man skal sette seg inn i før det kan bygges på egen eiendom, og hvordan man skal levere en komplett byggesøknad for sitt tilbygg. (Det som på fagspråket heter søknadspliktige tiltak uten ansvarsrett.) Byggeprosessen er illustrert slik: 
VEIVISEREN: Illustrasjon fra DiBK/Designit som viser gangen i en byggesak.

- Vi håper veiviseren kan hjelpe folk til å forstå søknadsprosessen bedre. Det er viktig å vite hva som skal gjøres først og sist, sier seniorrådgiver Ragnhild Olin Amdam i Direktoratet for byggkvalitet. 

Også du som ikke skal bygge noe akkurat nå, kan se på veiviseren og gi innspill hvis noe kunne ha vært enda bedre. Det er tilbakemeldingsskjema på nettsiden som kan brukes.

Nettsiden med veiviseren finner du her

Søker ti personer som skal bygge
Hamar kommune vil nå komme i kontakt med ti familier/personer som har byggeplaner. Det skal ikke være et nytt hus, men en form for tilbygg, bod eller en garasje som man ønsker å sette i gang med. Og de bør ikke ha søkt om å bygge før, men være litt nybegynnere i faget. 

I sin søkeprosess skal disse få teste ut et forenklet søknadsskjema for tiltak uten ansvarsrett og et skjema for nabovarsling. De vil bli fulgt opp underveis slik at kommunen kan finne ut hvor skoen trykker i søknadsprosessen. Tilbakemeldinger i etterkant, blir nyttige når endelige skjemaer skal lages.

Se nye skjemaer: 

Ta kontakt
Så står du trappene med nye planer for eiendommen din, er det bare å ta kontakt med Hamar kommune hvis du vil være med på testingen.

- Vi håper at mange vil hjelpe oss i testperioden, slik at vi kan gjøre dette enda bedre i framtida, sier Børge Jacobsen, leder for byggesak.

- De ti som velges ut får i etterkant en liten påskjønnelse- et gavekort på 1000,- kroner som kan brukes i Hamar kulturhus, legger Hilde Huse på Servicekontoret til.  

Flere ansatte
I tillegg til å være med på prosjektet for å forenkle byggesaker, har kommunen ansatt en ny byggesaksbehandler, Kai Reimer Christensen. Servicekontoret har også fått en ny medarbeider som skal ha et spesielt ansvar for byggespørsmål som kommer til Servicekontoret. Målet er med andre ord å bli enda bedre til å håndtere byggesaker i framtida.