Boktipset Per Olav 16. januar 2018

Sovjetistan

 

Erika Fatland

2014

 

Velskrevet og engasjerende beretning fra de «glemte» landene i  Asias hjerte.

Forlaget: «De tidligere sovjet­re­publikkene Kasakhstan, Kir­gi­si­stan, Tadsjikistan, Turk­me­ni­stan og Usbekistan ble selv­sten­dige da Sovjet­unionen brøt sammen i 1991. Hvordan har landene utviklet seg siden? Hva er deres fremtid med nyvunne olje- og gassressurser og med Putins Russland som igjen ten­ker ekspansivt? Fatland byr på gripende menneskemøter og innsikter i hvordan sovjetarven har preget landene.»

 

Finnes også som e-bok.

Artemis

 

Andy Weir

2017

 

Spenning, humor, tempo:

Tre ønsker på én gang i ny

sci-fi-thriller fra mannen bak bok- og filmsuksessen

«The Martian».

Forlaget: «Småkriminelle Jazz sper på lønnen som bud i måne­byen Artemis ved å smugle litt på si. Men det blir aldri nok. Når hun får sjansen til å bli rik i en fei, griper hun den. Men å plan­legge den perfekte for­bry­telse på Månen er lettere sagt enn gjort, særlig når en større kon­spi­rasjon er i emning. Først gjaldt det penger, deretter kontroll. Nå gjelder det å overleve…»

 

Foreløpig ikke oversatt til norsk.

Veien til Mozart

 

Ketil Bjørnstad

2014

 

Vidunderbarnet Bjørnstads bok om vidunderbarnet Mozart – og seg selv – fascinerer fra første til siste side.

Forlaget: «Veien til Mozart» er en biografi og erindrings­bok der Bjørnstad skri­ver om hvor­dan det var å vokse opp med en komponist han fort­satt spiller hver dag. Det handler også om valgene Bjørn­stad måtte ta tidlig i livet, da han hoppet av karrieren som klassisk utøven­de pianist og isteden søkte seg en fremtid som forfatter, komponist og jazzmusiker.»

 

Finnes også som e-bok

 

Boktipset Merete  16. januar 2018

 

Botta : En fortelling om

 Bjørn Skaare

Klaus Eriksen, 2017

Forlag: Bodoni

 

Avisen Kansas City Star, 16. desember 1978: «Bjørn Skaare er det største hockeytalentet siden Bobby Hull.»

 

«Jeg husker spesielt en av de finalene vi spilte mot Vålerenga den sesongen. Før kampen sa Bjørn til meg at jeg ikke trengte å ta ham av isen. Han skulle komme når han ble sliten. Han kom etter 14. minutter.»

Erik Ask trener for Furuset 1979/80

 

 

 

Bjørn «Botta» Skaare; gutten fra Kalbakken med det enorme idrettstalentet. Han kunne blitt god i mange idretter, men valget falt til slutt på ishockey. Han var noe spesielt. Han gjorde inntrykk på alle han møtte på sin vei - på og utenfor hockeybanen.

 

Hvem var Bjørn Skaare ? En stor idrettsmann, ja – men dette er også en historie om livet, på godt og vondt.

 

Punktum midt i en vakker setning –

Elin Åsbakk Lind, 2016

Forlag: Quintano

«Løvet hadde sluppet taket, trærne sto nakne, himmelen lå grå. Den kom raskt når den først kom, denne høsten. Man kunne se det i de kjølige og våte fjellknausene, snart kom Landegode-kjerringa til å få snø i skautet. «

 

Mattias opplever et samlivsbrudd og reiser til sin grandtante Maria på øya Landegode utenfor Bodø. Han har ikke vært der siden han var liten, men det er som om ingenting egentlig har forandret seg. Men hva gjør han der egentlig? Mattias oppdager nye sider ved Maria, og hemmeligheter blir avslørt.  De finner tilbake til det sterke familiebåndet de en gang hadde og sammen blir de sterkere – og kan møte livet som det er.

 

De åtte fjellene –

Paolo Cognetti, 2017

Forlag: Kagge

 

«Du skal ikke bekymre deg for meg. Dette fjellet har aldri gjort meg noe vondt. «

 

 

 

Bygutten Pietro har en far med forkjærlighet for fjell og fjelltopper. Han tar hver sommer med seg familien til en liten fjellandsby i Alpene. Der blir Pietro venn med den lokale gutten Bruno. Sammen utforsker de fjellene.   Etter hvert som blir de eldre og sklir fra hverandre holder likevel fjellet dem sammen. En historie om vennskap, oppvekst og om kjærlighet til fjellene.

 

Ulvens år –

Anders Bortne, 2017

Forlag: Tiden

 

«Det var flere veier til kjærligheten, tenkte han, men den ble alltid mistet på samme måte. Fra øyeblikket den oppsto, var den også i ferd med å dø ut, som en liten, flakkende flamme du hele tiden måtte holde en hånd over. Så du en annen vei, bare et øyeblikk, kunne den forsvinne for alltid.»

 

Daniel har en enkel plan for dagen. Han skal hente datteren hos hennes mor, de skal spise frokost, besøke farfar og til slutt møte Daniels nye samboer og fortelle at Sara skal bli storesøster. Dagen etter skal de kjøre til sommerhuset i Danmark. Men norske myndigheter advarer mot et mulig terrorangrep på norsk jord – og Daniels dag blir ikke slik som han tenkte. I stedet kommer vonde minner tilbake og frykten for at noe skal skje med hans nærmeste overskygger den varme sommerdagen.

 

Og hver morgen blir veien hjem lengre og lengre –

Fredrik Backman, 2017

Forlag: Cappelen Damm

 

«De gir alltid unyttige presanger til hverandre. Til jul ga farfar Noah en plastpose full av luft, og Noah ga farfar en sandal. Da farfar hadde fødselsdag, ga Noah ham en sjokoladebit han hadde spist opp. Det var farfars favoritt.»

 

Noah og farfar kan snakke om alt. Mest om matematikk og livet. Men for farfar blir det stadig vanskeligere å huske.  Noah må holde fast i minnene for ham.

 

Gjennom små historier blir vi kjent med farfar gjennom hans forhold til kona, sønnen og barnebarnet. Minner som sakte men sikkert forsvinner for ham mens de nøstes opp for leseren.

 

Den store, sprø dyreboka –

Jørn Roeim, 2016

Forlag: Gyldendal

 

 

«To isbjørner hadde havnet i ørkenen.

-Jeg tror vi har gått oss vill, sa den ene.

- Det tror ikke jeg, sa den andre,

-for her må det være innmari glatt, så godt som det er strødd her!»

 

Tips fra barneavdelingen !

 

Elefanter i trær og kjøleskap, høner som krysser veien, rare jungeldyr, hunder og katter, hamstere på avveie, sleipe kryp du helst ikke vil møte og mye mer.

 

 

Latter for små og store  : )