Boktipset 13.03.2018, Per Olav

Hett blod,

nerver av stål

 

Arto Paasilinna

2017

 

Ny bok fra hovedleverandøren av skråblikk på alt som er finsk.

Biblioteksentralen: «En januardag i 1918 blir Antti Kokkoluoto født. Jordmoren, som også livnærer seg som selfanger og spåkone, kan fortelle at Antti kommer til å leve til 12. juni 1990. Men hvordan skal man egentlig leve når man vet sin egen dødsdato?»

 

Finnes også som lydbok.

Ekspedisjonen: Min kjærlighetshistorie

 

Bea Uusma

2014

 

Rørende, spennende og velskrevet beretning om én polarekspedisjon og to kjærlighetshistorier.

Forlaget: «Juli, 1897. Ingeniør Andrées ekspedisjon reiser i ballong mot Nord­polen. Snart befinner tre menn seg i et snø­dekt mareritt, med minimale kunn­skaper om arktiske for­hold. I 33 år lurer en kvinne på hva som skjedde med hennes forlovede, til mennene blir fun­net på en øde øy. I over hundre år har leger, polar­fors­kere, his­to­ri­kere, forfattere og jour­na­lis­ter forsøkt å løse gåten om hva som egentlig skjedde. Bea Uusma har også prøvd å finne sann­heten om ekspe­di­sjonen.»

Det norske biblioteket

 

Jo Straube og

Frode Grytten

2017

 

En stemningsfull perle av en bok. Bør leses langsomt og ettertenksomt.

Biblioteksentralen: «Gjennom fire år har fotograf Jo Straube reist på kryss og tvers av Norge for å fotografere folke­biblio­tekene våre. 204 bibliotek har han besøkt og fotografert, fra Mandal i sør til Longyearbyen i nord. Fotografens ønske har vært å dokumentere dem før de forsvinner eller gjennomgår for store endringer. Som han selv påpeker - hvem vet hva fremtidens bibliotek vil være?»

Boktips Kari H. 13.mars 2018

Kristin Brandtsegg Johansen:

Jeg har levd i dette landet i tusen år

 

«Kjærlighetslengsler og viljen til å skrive om livet sitt»

En lett og artig bok om Sigrid Undset.

 

Utgitt: 2017

Hva er det med Kristin Lavransdatter som aldri slipper taket i oss?

Og hvorfor er Sigrid Undset så streng mot romanfiguren Jenny?

Skriver Undset om seg selv?

Lett og enkelt om noen av Undsets romanpersoner og deres vanskelige kjærlighetsliv og Gudstro.

Solveig Aareskjold:

Astridene

Kvinnene kring Olav Tryggvason

 

Olav Tryggvason var i all sin tid avhengig av å ha de mektige kvinnene på sin side, og både mor, søster og hustru het Astrid.

Utgitt:  2017

Hva er det alle kvinner vil ha? I vikingtida er svaret enkelt: Ære og makt.

I en interessant og litt morsom bok møter vi ulike og myndige kvinner som visste hvordan de skulle få det de ville ha. Og i denne tida hadde menn stor respekt for kvinner, vel og merke de som var av høy ætt.

Sigrun Slapgard:

Maleren

 

Fin og interessant bok om maleren Anders Castus Svarstad, som var gift med Sigrid Undset. I denne boka får vi historien om deres kjærlighet til hverandre og om kunsten sett fra malerens side.

Utgitt: 2015

Svarstad, født i 1869 kom fra små kår, men ble en habil og anerkjent maler med en markant rolle i kunstmiljøet. Da han møtte Undset i Roma ble det en intens kjærlighetshistorie, «skrive, male, elske.»

Samlivet deres ble likevel preget av både triumfer og nederlag.