Boktips 08.05.18 - Bente

Emanuel Bergmann:

Trikset

 

 

 

 

 

 

 

Papirbok

Max (10) søker hjelp hos tryllekunstneren Zabbatini for å utføre «den evige kjærlighetens magi» på foreldrene som skal skilles.

Denne boka kan minne om bøkene til Fredrik Backman og Jonas Jonasson.

En humoristisk og hjertevarm fortelling som handler om å bevare troen på at alt er mulig. Fortid og nåtid flettes sammen på en fin måte.

Sacha Batthyány:

En forbrytelse i familien

 

 

 

 

 

 

 

Papirbok

E-bok

En blanding av gravende journalistikk og roman.  Forfatterens undersøkelser starter med å undersøke hvilken rolle hans grandtante, grevinne Margit von Batthyani spilte i forbindelse med en massakre på 180 jøder.  Forfatteren formidler samtaler med familie, reiser og dagbokutdrag. Men også tanker han gjør seg om historisk ansvar og personlig skyld.

Nelly Sachs:

Dikt i utvalg

 

 

 

 

Papirbok

E-bok

Den første kvinnelige lyrikeren som mottok nobelprisen i litteratur.

Hun var jøde og klarte å flykte til Sverige for å unngå konsentrasjonsleir.  Dette preget alt hun skrev etter flukten.

Wislawa Szymborska:

Livet er den eneste måten

 

 

 

 

Papirbok

Polsk poet og essayist.  Mottok nobelprisen i litteratur i 1996. Skriver i et konkret språk om alt det som tilværelsen kan inneholde.  Skriver med en undring som kan minne om Obstfelder.

Boktipset 8.mai 2018  –  Merete Trettebergstuen

 

 

Den hjelpsomme okkupanten

Kjersti Ericsson, 2017

Forlag: Oktober

 

«Men han syntes han kunne se folket for seg, folket i Norge som han skulle oppnå tillit hos, med sin innsats og sin opptreden. Fattige, men stolte mennesker. Enkle og fåmælte, uten kjennskap til storbyens skikker og uskikker. Ble de møtt med respekt og godvilje, ville de svare på samme vis.»

 

Finnes også som ebok.

 

Kontrasten mellom Østfronten og den lille kystbygda i Nord-Norge er stor. Major Welser skal lede en del av arbeidet med utbyggingen av forsvarsverket Atlanterhavsvollen. Hans ønske om å få god kontakt med lokalbefolkningen går heller trått og spesielt med den unge, vakre Terje. Nyheter om tyske nederlag når Welser, og familien i Dresden ønsker at han skal komme hjem.

 

Carl Fredriksens transport:

Den ukjente historien om

krigens største heltedåd

Hilde Vesaas, 2017

Forlag: Kagge

 

«Jeg har aldri angret på det vi drev med, selv om det kostet oss 15-20 år med nerveproblemer og søvnløshet etter krigen.[…] Og når jeg ser tilbake, var det ren idioti det vi gjorde. Vi tok meningsløse sjanser. Men når den tyske okkupasjonsmakten ville utrydde en hel folkegruppe, jødene, var det for jævli bare å sitte og se på.»

Alf Pettersen til Østfoldposten i 1982

 

Historien om ekteparet Gerd og Alf Pettersen, og gruppen som kalte seg Carl Fredriksens transport, er historien om noen vanlige mennesker som i de mest dramatiske årene i Norges nyere historie utførte noen svært uvanlige handlinger. I løpet av noen hektiske måneder i 1942-43 fraktet de et tusentalls mennesker i sikkerhet over grensen til Sverige. I en ekstrem situasjon brukte de alle sine ressurser på å berge andres liv.

 

Sabotør

En røverhistorie fra virkeligheten

John S. Jamtli, 2018

Forlag: Cappelen Damm

 

Tegneserien Sabotør er diktning inspirert av historiske hendelser og personer.

 

9.april 1940 inntok nazistene Norge. Okkupasjonen fører til forfølgelse, fengsling og henrettelser. Likevel er det flere som gjør motstand mot det nye regimet og som kjemper for et fritt Norge. Men motstandskampen har sin pris. Sabotør handler om noen av disse uroelementene og hvordan de vikles inn i en katt-og muslek med Gestapos verste agenter.

 

Norsk krigshistorie på en frisk og ny måte.

 

Jenta i veggen:

i skjul for nazistene

Lena Lindahl, 2018

Forlag: Cappelen Damm

 

«Gulvflaten er 50x65 cm. Selv ei spedbygd ungjente som Betzy er for høy til å stå oppreist. Hun kan stenge døren innenfra ved hjelp av to hemper, slik at ingenting avsløres fra utsiden. En person som står i soverommet på den andre siden av veggen vil forhåpentligvis ikke oppfatte at panelet skjuler et hemmelig rom.»

 

Ei norsk, jødisk jente, Betzy Rosenberg gjemte seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim. Hun overlevde rett under nesa på fienden, takket være et medmenneske som risikerte livet ved å skjule henne. Fra høsten 1942 helt til krigen tok slutt levde hun i frykt for å bli sendt til en sikker død. Mens resten av familien ble deportert til Auschwitz, var Betzy jenta i veggen.

 

Filmtips:

 

Fannys flukt, 2016

Aldersgrense: 9 år

 

Basert på Fanny Ben-Ami sin bok

«Le journal de Fanny»

 

 

Fanny (13) og lillesøsteren blir sendt på «sommerleir» av foreldrene sine. I virkeligheten er dette en organisert flukt for å få de jødiske barna over grensen til Sveits. Da de voksne ikke lenger kan hjelpe må barna selv ta ansvar for å komme seg i trygghet.

 

     Les også:

Over grensen – Maja Lunde, 2012

 

Trikset

Emanuel Bergmann, 2018

Forlag: Bazar forlag

 

«Dette er mentalismens kunst. Mentalister er tankemagikere, de avdekker sjelens hemmeligheter. Mentalister er spåmenn, tankelesere, hypnotisører. De største blant dem nyter stor respekt – med rette, for de kan manipulerer folks tanker og se rett inn i hjertet.»

 

Ti år gamle Max finner en gammel LP med Den store Zabbatinis største triks. Dessverre er sporet med trikset for evig kjærlighet ødelagt. Max er desperat etter å få tak i denne trylleformelen som kan hindre foreldrenes skilsmisse. Max oppsøker den gamle magikeren i håp om han kan utføre kjærlighetstrikset på foreldrene.

 

 

 

 

 

 

Vi mot dere

Fredrik Backman, 2018

Forlag: Cappelen Damm

 

Fortsettelse av Bjørnstad.

 

«Hvordan føles det for et barn å spille hockey? Det er slett ikke så vanskelig å svare på det. Har du vært forelsket? Det er slik det føles.»

 

Finnes som ebok.

 

Etter de fryktelige hendelsene som rystet Bjørnstad i den første boken, forteller Vi mot dere om månedene etterpå. Bestevenninnene Maya og Ana tilbringer sommeren på en bortgjemt øy og forsøker å glemme verden rundt seg. Men ingenting blir sånn som de håper. Rivaliseringen mellom Bjørnstad og Hed vokser til en kamp om penger, makt og overlevelse som eksploderer når de to hockeylagene møtes. Samtidig avsløres en ung spillers innerste hemmelighet, og et helt samfunn tvinges til å vise hva det egentlig står for. En fortelling om lojalitet, vennskap og kjærligheten som utfordrer alt.

 

Nordlys 1:

Reisen til Jotundalen

Malin Falch, 2018

Forlag: Egmont Kids Media

 

 

«Du har alltid hatt livlig fantasi, Sonja.»

 

 

Sonja får en natt besøk av en fremmed gutt, som likevel virker merkelig kjent. Han er fra den andre verdenen, og han tar henne med dit. De reiser på nordlyset og kommer til et Norge som ikke er likt noe vi ser til daglig, men som likevel finnes i alle oss som har latt fantasien løpe løpsk.