Kjøp billett her

Mari Boine. Foto: Georg HohenbergMari Boine er i USA for tiden og kunne ikke stille på dagens lansering på Stupetårnet. Arrangørene fikk intervjuet henne natt til tirsdag mens det var kveld i USA.

- Hvilke tanker har du om å gjøre en soloppgangskonsert på det berømte stupetårnet i Hamar? De to foregående konsertene, Ole Edvard Antonsen og Bugge Wesseltoft, beskrives som magiske.

-Jeg er en beundrer av begge de to som har skapt magi der før meg, så dette er store sko å fylle, men det skal nok gå bra!

- Du er jo kjent for å opptre på spektakulære steder over det meste av verden. Kan et stupetårn føye seg inn i rekken?

- Helt klart. Stupetårnet er jo viden kjent, av flere grunner har jeg skjønt, og hele Norge har fulgt med på den episke prosessen. Jeg må si at jeg er veldig nysgjerrig på dette Stupetårnet alle snakker om!

- Hva gjør et spillested som er annerledes, med henne og bandet? Er det noen forskjell fra en annen mer tradisjonell konsert?

- De mest spesielle stedene jeg har spilt er på Keiservarden utafor Bodø og oppe i Dolomittene i Italia. Begge i virkelig spektakulære omgivelser, og i Dolomittene var det ekstra spesielt siden det også var en soloppgangskonsert! Det var en spesiell opplevelse å bli frakta opp i mørke og så oppleve hvordan sola sakte lyssatte en vanvittig vakker scene med en ubeskrivelig mektig scenografi som bare naturen kan få til. Der oppe satt det 3000 mennesker og venta på oss klokka 6 om morgenen. Det ble magi, det.

- Kanskje vi kan gjenta det ved stupetårnet, sier artisten forhåpningsfullt. - En konsert i spektakulære rammer blir noe helt spesielt, det kan jeg love!  Både bandet, jeg, og publikum tar inn omgivelsene, som gjør noe med sansene våre og gir en helt egen opplevelse!

- Fra hvilke plater henter du materiale til denne konserten? Blir det mest fra den siste plata, eller blir det noen av de tidligere låtene med samisk sang og innen verdensmusikksjangeren?

- Det blir endel fra den nye plata, men selvfølgelig også de beste låtene som har vært med meg lenge.

- Det er ikke bestilt noe nytt til denne konserten, men kan det tenkes at publikum får en overraskelse eller...

- Vi får se, avslutter Mari Boine.

 

Om artisten
Sangeren, musikeren og låtskriveren Mari Boine er verdenskjent for sin fornying av joik og samisk musikk. Samarbeidene med Peter Gabriel og Jan Garbarek er noen av høydepunktene i en lang karriere.

Mari Boine ga ut sitt første album i 1985. I fjor kom det femtende i rekken, See The Woman, etter et opphold på åtte år. Det er en sterkt prisbelønnet artist som kommer med sitt band til Stupetårnet i Hamar ved soloppgang 11. august. Den siste prisen var Spellemannsprisens Hederspris, som hun mottok tidligere i vinter. Med seg til Hamar har hun sitt faste band med Georg Buljo på vokal og gitar, Svein Schultz på bass, Åge Gunnar Augland på trommer og perkusjon og Benjamin Mork på Keyboard.

Soloppgangskonsert nummer tre
To ganger tidligere har det vært arrangert Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar, som Hamar kommune omtaler som «verdens mest berømte stupetårn».  Ole Edvard Antonsen startet det hele i 2016, og i fjor fulgte Bugge Wesseltoft vi opp suksessen. 

Oppslutningen har vært fantastisk, med nærmere 1000 mennesker kl 05 om morgenen. Publikum har beskrevet konsertene som en unik opplevelse, og Stupetårnet ved soloppgang gir en helt spesiell visuell ramme for artistene.

Arrangører er Hamar kommune og Festspillene i Elverum med samarbeidspartnerne Norsk Tipping og Sparebank1 Østlandet.

 

Ole Edvard Antonsen var første artist på Stupetårnet. Stemningen var uforglemmelig.  FOTO: SKYPHOTOStemningen under fjorårets konsert med Ole Edvard Antonsen var uforglemmelig og vakker. 
FOTO: SKYPHOTO