Inge Iversen er kunstner og har gitt oss et juletre til ettertanke.Hamar kommune har i flere år utfordret ulike, lokale kunstnere til å pynte juletreet i rådhuset på sitt vis. Rekken over kreative ”påfunn” begynner å bli lang, men fortsatt er det mulig å pynte juletrær som både gleder og overrasker. Og årets juletre pyntet av kunstner og tidligere lærer Inge Iversen, er intet unntak!

Flere lag med budskap
På litt avstand ser juletreet i foajéen ut som nær sagt et hvilket som helst annet juletre...blinkende og overpyntet flasher det imot de besøkende, slik som juletrær ofte gjør. Men kommer man nærmere, ser man at bak lysene og det som glitrer, ligger det en dypere mening. Pynten er laget av resirkulert materiale, og innimellom er det hengt opp bilder av ulike miljøutfordringer eller korte tekster. 

Inge Iversen pynter treet med miljøbudskap.- Jeg vil at de som ser på treet skal tenke litt selv, sier Inge Iversen. Mye som er fint og bra i samfunnet vårt, kan også være negativt. men det er sjelden bare enten eller, sier han.  

- Miljødebatter for eksempel; de blir ofte framstillinger og diskusjoner i svart/hvitt, mens sannheten er mer balansert. Ta plast for ekempel. Det er et materiale jeg liker godt da det kan brukes til mye nyttig. Men bruken av plasten i verden og all plasten på avveie, det bør mane til ettertanke. Og burde vi forbruke plast i slike mengder vi nå gjør? Eller burde vi spare noe av ressursene til fremtidige generasjoner? spør han.

Jula er koselig
Inge Iversen forteller at han ikke har juletre hjemme selv, men det er mest av praktiske årsaker - det blir litt i veien sammen med malesaker og annet han jobber med.
 
- Jeg liker å komme til venner som har juletre og julehygge, så jeg er langt fra noen motstander av jul. Samværet i jula, og det at man tenker på hverandre og har det hyggelig, er veldig fint. Men kanskje bør vi også tenke mer på de som ikke har det så bra. Alt trenger heller ikke være nytt og kostbart, sier han.

Inge Iversen ser at det fort kan bli mye jalla og unødig bruk av penger og ressurser, både i det enkelte hjem og i samfunnet generelt. Noe av dette budskapet vil han nettopp få fram med sitt juletre og måten han har pyntet Julestjerne av gjenbrukspapirdet på. 

- Å gi opplevelser og ideer til ting man kan gjøre sammen, turer eller annet, det anbefaler jeg gjerne. Og vi kan med fordel tenke mer gjenbruk, sier Inge Iversen.  

Eksempler
På Inge Iversens juletre er girlanderne laget av aluminiumsinnpakningen som vi har rundt medsiner. Stjernene er laget av pappremser i ulike farger eller av q-tips. I stedet for julekuler, finner vi cd-plater klippet i fine mønster eller dekorert på ulikt vis.
 
- Disse innplastede dinosaurene jeg har hengt på treet skal minne oss om at vi lever på olje som ble til i deres tidsalder, sier han.  

Pynten er for øvrig kombinert med bilder av bildekk, fly, båter og motorer. Sammen med tekster om miljøvedtak, utslipp og forbruk, er antydningen ikke til å misforstå. Jula kan fort bli bare jalla hvis vi ikke tenker oss om. 
 
Se selv!
Juletreet i rådhuset er tilgjengelig for alle som vil se. Bare i løpet av den stunda Inge Iversen pyntet treet, var flere bortom og slo av en prat. Om julas innhold, tradisjoner og kommersialisering.  

- Velkommen til å se og tenke dere andre også!