SE PÅ DUNKENE: Panterørene er montert på siden av søppeldunken. FOTO: HAMAR KOMMUNE Ti av søppelkassene spredt rundt i sentrum har nemlig fått påmontert noe som kalles et panterør. Det er kortfortalt et rør der tomflaska passer akkurat nedi. 

- Vi i Hamar kommune håper derfor at folk putter panteflasker i rørene i stedet for å kaste dem sammen med øvrig søppel i dunkene, sier Kari Svelle Reistad ved bydrift-avdelingen. 

- På den måten kan noen andre som har bedre tid, eller vil ha pengene for tomflaskene, ta med seg disse fra røret og få panten for dem. Smart, ikke sant? 

Flere norske byer, blant dem Lillehammer, har allerede innført dette som et enkelt og praktisk miljøtiltak, og nå er det altså på plass også i Hamar. 

- Vi vet at en stor andel av flasker og bokser blir kastet som restavfall, fordi det ikke har vært andre løsninger tilgjengelig. Hamar kommune håper de nye panterørene kan bidra til en mer klimavennlige hverdag for de som panter, og sørge for at flere flasker og bokser faktisk blir pantet, sier Kari Svelle Reistad.