Hans Christian Johnson forklarer hvordan de geometriske formene skal sorteres på pinner.Hamar kommune søkte om å få være en realfagskommune i 2015 - etter ønske fra politikeren og skoleadministrasjonen.

Etter det har realfagene utviklet seg til å bli en felles satsing fra barnehagen og videre oppover i skolen.  

Hamar naturskole - en viktig samarbeidspartner
Hamar Naturskole har i mer enn 25 år vært en bauta i Hamar i forhold til formidling av naturfag og friluftsliv. Naturskolen har utviklet seg til å bli et
kompetansesenter for naturfagsatsingen, og de er nå en svært viktig ressurs for både skolene og barnehagene i Hamar.

- Barnehagevirksomheten er den som har hatt størst økning i de seinere årene. Både i forhold til opplegg for barna, men også i forhold til antall kurs for ansatte, forteller Hans Christian Johnson, leder for Hamar naturskole.

I løpet av fjoråret fikk samtlige kommunale barnehager besøk av Naturskolen flere ganger. Barna, og først og fremst de eldste, har vært innom opplegg i praktisk matematikk, kjemi og fysikk. De har også lært om fugler, energi og vann og  besøkt Naturskolens område tidligere. 

At årets Barnehagedag ble lagt til Naturskolens base på Ajer, passet derfor som hånd i hanske. 

Elever fra Storhamar videregående skole var med som praktiske hjelpere - og her prøver de tårnbygging.Glede, undring og mestring
Det er Fagforbundet og Utdanningsforbundet som står bak Barnehagedagen som nå i år arrangeres over det ganske land for 15. gang. Men det er likevel første gang at alle Hamar-barna, som skal begynne på skolen til høsten, får et felles tilbud akkurat på denne dagen.

Med den nye realfagparken som åpnet, fikk de en felles møteplass som skapt for årets tema; nysgjerrighet og undring.  Her var det mange ulike poster der barna skulle bli kjent med geometriske former, bygge tårn, tegne med kull, lage bokstaver, gå natursti og mye annet lærerikt.

Mange var med
Hele 24 av barnehagene i Hamar takket ja til å være med på opplegget, så det formelig krydde av store og små på det store området til Naturens hus. Alle grupper fikk ulike oppdragskort ettersom de kom, slik at de spredte seg godt utover uten å måtte stå i kø og vente. Elever fra Storhamar videregående skole, barne- og ungdomsfag, bidro med praktisk hjelp på alle postene. 

Siden Opplæring og oppvekst også har fått såkalte "Fiskesprellmidler" som skal fremme bruk av sjømat og andre sunne alternativer i kostholdet, vanket det fiskeburger med kålsalat på samtlige deltakere. Levert av Knutstad og Holen.

Alt i alt en alle tiders dag!  

Lytt også til Podcast om Barnehagedagen - med Birgitte Fjørtoft fra Hamar.


Barnehageleder Anita Karlsen og leder for Naturskolen, Hans Christian Johnson, foran realfagparken.

Yrende liv på Barnehagedagen.

Naturens hus på Ajer.

Klukhagan barnehage og Hans Christian er "gamle kjente" og koser seg sammen.