Hamars signaturrett: Hava
Under Midt i matfatet i Vikingskipet sist helg konkurrerte tre av de mest kjente kokkene i regionen om å lage Hamars nye signaturrett. Hai Hang gikk av med seieren.
Deltakerne Tommy Østhagen, Odd Kåre Brendemoen og Hai Hang skulle komponere en grunnoppskrift på en rett som er lett å lage over alt; hjemme, på café, i kiosken og andre steder hvor vi har lyst til å servere noe godt. Retten skal representere Hamar og navnet er Hava (Hamar-vaffel).
Én av ingrediensene skulle være potet, som Hamarregionen allerede er kjent for, og røren skulle kunne stekes i vaffeljern, som de fleste har hjemme.
- Hava skal være lett å lage, så jeg har brukt potetmos i pose, forteller vinnerkokken, men legger til at man gjerne kan bruke kokte eller revne poter for å få en fyldigere Hava. Hai presenterte fire ulike Hava-varianter i Vikingskipet.
Hva man serverer på eller sammen med Hava`en er opp til hver enkelt, og hver enkelt tilbyder vil kunne lage sin spesielle utgave.
«Vi gleder oss til å tilby Hava i våre restauranter!» skriver Café Valuta på Facebook. - En dag står kanskje Hava på menyen hos alle Hamars spisesteder, og folk kommer langveis fra for å smake, humrer Hai.
Målet er at alle lag og foreninger, små og store idrettsarrangement og festivaler i Hamar skal tilby Hava som et alternativ til sine deltagere og gjester.
Konkurransen om Hamars signaturrett ble arrangert av HOA, Fylkesmannen og Hamar kommune.
Her er Hais vinneroppskrift:
HAVA
Ca 8-10 Hava
1 pose potetmos
1 dl havregryn
1 l vann
1 egg
3,5 dl mel
1 ss potetmel
2 ss sukker
1 ts salt
1 ts kardemomme
1/2 ts kanel
1/2 ts ingefær
50 gr smeltet smør
2,5 ss soyasaus
Alt røres sammen til en Havarøre og stekes i vaffeljern. Vi vet også at noen jobber med å få laget egne Havajern.
God apetitt!
Her er flere bilder fra konkurransen: