Mandag 28. oktober starter en landsdekkende arbeidsuke med fokus på egenberedskap.

Målet med Egenberedskapsuka 2019, som varer fra 28. oktober til 3. november, er å øke folks kunnskap om egenberedskap slik at flere gjør fornuftige forberedelser.

Myndighetene anbefaler nemlig at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egen beredskap.

DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) har utarbeidet konkrete råd som du kan lese på sikkerhverdag.no. Her finner du blant annet forslag til et beredskapslager for å klare seg hjemme i minst tre døgn.

 

Dette gjør vi i Hamar

I Hamar markerer vi egenberedskapsuka tirsdag 29. oktober kl 11-14.

Sted: Hamar rådhus, på plassen ut mot Vangsvegen.

Blant arrangørene er Hamar kommune, Røde Kors og Sivilforsvaret, som setter opp telt med utstyr, materiell og informasjon om egenberedskap. Kom og ta en titt, arrangementet er åpent for alle.

Utstillinger

Fra tirsdag og resten av uka kan du se utstilling av det anbefalte egenberedskapslageret i rådhuset. Vi har i tillegg brosjyrer på norsk og engelsk. 

Biblioteket har en utstilling med bøker og filmer om relevante temaer hele uken. 

Egenberedskapslager

 

Hvorfor egenberedskapsråd nå?

Det er flere forhold som gjør at det kommer egenberedskapsråd til befolkningen nå. Mer ekstremvær er blant de viktigste årsakene. Ekstremvær kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.

I tillegg er vi som bor i Norge – som er blant verdens tryggeste og mest stabile land – vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Det er faktisk en sårbarhet.

Du er en del av Norges beredskap

Selv om vi lever i et trygt land kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Og hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp. Hvis flere av oss er i stand til å ta vare på oss selv og de rundt oss ved en hendelse, kan hjelpen settes inn der behovet er størst. På den måten er du en del av Norges beredskap.

Her kan du lese mer om egenberedskap.

Her finner du beredskapssidene til Hamar kommune.

Egenberedskapsuka

Foto: G.Røkeberg/DSB