Jobber på spreng for å få lys
Gatelysanlegget i Hamar skaper problemer. Feilene som oppstår, skyldes at mesteparten av anlegget er 35 - 50 år gammelt, og nå i vintermørket blir problemene ekstra synlige. Reparasjoner og utbedringer pågår hele tiden, men for å løse situasjonen på lang sikt må det en full oppgradering til.
Feil på anlegget fører dessverre til at mange gatelys er mørke, både enkeltmaster og hele områder. Kommunens driftsentreprenør, Traftec AS, har en person på fulltid som reparerer gatelys bare i Hamar, og kommunen har i år bevilget ekstra penger til reparasjon.
Dette er de mest utsatte områdene:
Kornsilovegen. Her er det funnet kabelfeil som gjør at hele strekningen kan bli mørk i perioder. Feilen oppstår tidvis, og det jobbes med å rette feilen.
I Birkebeinervegen, Parkgata og ved Hellandskollen er gatelysene koblet ut midlertidig mens det bygges nye gang- og sykkelveger.
Gater ved Klukhagan, bl.a. Solplassvegen. I løpet av de nærmeste ukene blir anlegget her reparert med midlertidig luftstrekk av ledninger.
Lysløypene i Furuberget og Klukhagan er for tiden mørke. Her er det gamle tremaster og ledninger i luftstrekk. Noen av tremastene er utsatt for råte, og luftstrekk i skog kan lett kortslutte anlegget ved vindfall eller når grener vokser inn i ledningene. I Furuberget prioriterer kommunen å reparere lyset i den indre løypa så snart det lar seg gjøre. For Klukhagan blir det fortsatt vurdert hvor raskt det lar seg gjøre å reparere lysanlegget.
Langsiktig plan
Det eksisterende gatelysanlegget skaper problemer blant annet fordi gamle lysmaster har lite gunstig fundamentering i bakken. Når telen i jorda går om våren, kan masten bevege seg og slite over kabelen som ligger i bakken. Da kan hele områder bli mørke, og det kan være vanskelig å finne ut hvor feilen befinner seg.
I forbindelse med budsjettet for 2020-2024 er det foreslått å øke bevilgningene for å oppgradere gatelysanlegget. Prioriterte tiltak:
- Bytte tremaster som er utsatt for råte.
- Skifte til LED-armaturer som er driftssikkert og sparer strømkostnader. Dette er godt i gang.
- Ferdigstille digitalisering av gatelysnettet. Allerede i dag styres strømmen digitalt, men det gjenstår noe arbeid med å registrere alle gatelys og tilhørende komponenter.
- Skifte ut gamle master og kabler.
- Investere i nye lysløypeanlegg i Furuberget og Klukhagan.
Kommunen registrerer alle mørke gatelys i sitt kartsystem og har dermed god kontroll på hvilke områder som er i dårligst stand. Slik kan de dårligste områdene prioriteres for utskifting først.
Nye gatelys i sentrum
I fjor høst fikk gågata og sidegater nye gatelys. 51 master og fundamenter ble skiftet til «smarte gatelys» som styres digitalt, alle med LED-armatur. Lysene er av samme design som ble satt opp rundt Stortorget da kulturhuset ble bygget. Dette har gitt trivelig og god belysning i sentrum, og er blant de første skrittene på veien til en lysere situasjon i Hamar.
FAKTA OM GATELYS I HAMAR
- Hamar kommune eier og drifter 5.500 gatelys.
- 4.500 av Hamars gatelys står langs veg og 1.000 i parkanlegg.
- Et gatelysanlegg består av mast, fundament, kabel, armatur og tennskap.
- Et moderne anlegg har master og fundament i stål samt kabler i bakken. I Hamar gjenstår ennå mye utskifting av gammelt anlegg.
- Hamar kommune har skiftet alle tennskap de siste fire årene.
- ommunen bytter kontinuerlig til LED-armaturer, og så langt er ca 400 pærer byttet. Bondesvea er eksempel på et helt boligfelt som har LED.
- Strøm til gatelys i Hamar styres i dag digitalt, og hele anlegget blir digitalisert i løpet av 2020.