Kommuneoverlegene i Hamarregionen: Yvonne Hagerup Minsaas, Cecilie Blakstad Eikenes, Ketil Egge og Bente Bjørnhaug, med god avstand mellom segDet var en alvorlig forsamling som, med god avstand mellom seg, møtte pressen fredag formiddag: Fire kommuneoverleger og fire ordførere, som hadde et budskap til innbyggerne med særdeles høy viktighet.

De som ikke følger retningslinjene, utgjør stor risiko
- Store ressurser brukes nå for å holde befolkningen orientert og frisk, sa Bente Bjørnhaug, leder av Samfunnsmedisinsk enhet for Hamarregionen. - De fleste følger rådene vi gir, og vi vet at det gjøres en enorm innsats av mange. Likevel oppdager vi at lekkasjer i restriksjoner og retningslinjer medfører betydelig risiko for ny smittespredning.

Om vi skal gi ett råd ut i fra den kunnskapen vi har nå: Er du syk, hold deg hjemme!

Veldig mange er flinke til å følge nasjonale råd, understreker Bjørnhaug. - Men ikke alle har skjønt egen betydning av å delta i dugnaden. Fremdeles går syke på jobb, fremdeles går syke i besøk til andre og mottar besøk. Fremdeles har familier overnattingsbesøk av andre utenfor husstanden. Fremdeles har ikke  alleforstått at man skal omgås færrest mulig, og da helst de samme menneskene.

Oppfordringen er: unngå unødig kontakt
Fortsatt ser vi at viruset får spre seg fra én familie til en annen, fra familier til arbeidsplasser, fra én avdeling på jobb til en annen avdeling på jobb, til sykehjem, sykehus og pasienter som tåler dette viruset veldig dårlig.

Derfor oppfordrer vi på det varmeste og viktigste: Unngå kaffebesøk, middagsbesøk og andre helt unødvendige besøk inntil videre. Hold deg til faste kontakter, unngå kontakt på kryss og tvers.

du ha kontakt så gjør det kort, hold avstand på minst 2 meter innendørs og 1 meter utendørs og kun når du selv er helt frisk.

Ordfører Einar Busterud oppfordrer Hamars innbyggere til å følge alle råd og retningslinjer som gis