Terje Gloppen, leder ved Hamar kulturhus- Foto: Hamar kulturhus.Mange arrangementer har blitt utsatt eller avlyst som en følge av pandemien. Men helt tørke er det likevel ikke. Langt ifra!

Hamar kulturhus

Terje Gloppen, leder ved Hamar kulturhus, forteller at der er det tilnærmet lik en normal høst. Det han er aller mest glad for, er at hele kulturhuset brukes på kveldstid av 20 faste, frivillige aktører og av Kulturskolen.
 
- Få som ikke er direkte involvert, kjenner kanskje ikke til alt som foregår. Men her er det mye aktivitet, tross strenge smitteverntiltak, sier han. 

Krevende periode

Han legger ikke skjul på koronaperioden har vært krevende for alle innen kultursektoren. Mye ble avlyst og utsatt i mars, og aktører og oppsetninger som krever et betydelig honorar og involverer mange aktører, er det fortsatt ikke rom for.

- Likevel har vi klart å tilby er høstprogram med tilbud både for barn og voksne og innen et bredt spekter av ulike sjangere, sier han. 

Kulturhuset har noen kjente, nasjonale navn på plakaten; som Ole Edvard Antonsen, Bertine Zetlitz, Bugge Wesseltoft og Riksteatret. Men ikke minst er det lokale og regionale utøvere som nå får stå på en scene.

- Med 200 som grense for publikum i salen, har vi ved flere anledninger klart å få til to like framføringer samme kveld for å klare å gå i balanse, sier Terje Gloppen. Han applauderer også andre arrangører i Hamar som klarer å få til noe, smittevernregler og begrensninger til tross. 

Se program Hamar kulturhus

Oktoberfest og AnJazz med ny vri

Denne helga og neste er det oktoberfest på Brygga bar i Hamar.

- Vi skal klare å skape god stemning, og det kommer til å bli «gemütlich» på alle mulige måter, lover arrangøren, som har måtte tilpasse arrangementet nokså mye og delt det på to helger.

Se program Oktoberfest

Hamar jazzfestival AnJazz måtte avlyses i mai. De har flyttet hele 2020 programmet ett år frem i tid, da alle artister har takket ja til å bli med over i det nye året og en ny festival 5. – 9. mai 2021.

AnJazz er likevel stolte og glade for å kunne presentere AnJazz-Weekend 2.-3. oktober i år. Konsertene vil da bli arrangert på Hamar Teater. 

Se program AnJazz-Weekend

Hamar teater

På Hamar Teater har Turnekompaniet jobbet med å tilpasse seg situasjonen og lage et tilbud som fungerer godt innenfor de gjeldene retningslinjene. I høst prøver de å opprettholde et noenlunde normalt tilbud, med begrenset publikumskapasitet og i noen tilfeller flere forestillinger. 

- Vi gleder oss stort til å vise folk hva vi har jobba med! Det blir nødvendigvis mer jobb for mindre lønn, men vi er glade for at vi klarer å holde det kunstneriske trøkket oppe og fortsatt kunne tilby Hamar et samlingssted uten sidestykke! Vi har også en rekke fine konserter på plakaten, blant annet fra vår faste samarbeidspartner Hamar Jazzklubb, forteller de.

Inn mot jul kjører de på med revy, storbandshow og romjulsteater, og hver mandag har de nesten hundre barn og ungdom på sine Ung-grupper. Høstens storsatsing er Prøysen-musikalen «Trost i taklampa», som har premiere 29. september.

Se program Hamar teater

Festiviteten Bar & Scene

Mye av programmet ble også her avlyst eller utsatt på ubestemt tid, da det ikke lot seg gjennomføre på grunn av koronarestriksjoner og store kostnader. 

- Koronaen har rammet oss hardt, og vi driver nå med minus hver måned og bruker av det vi har fra ett godt 2019, opplyser Festiviteten Bar & Scene. Men for å gjøre noe for Hamars befolkning og for egne ansatte og for å unngå stengte dører, har de brettet opp ermene, stilt lokalet til disposisjon for andre aktører og sørget for servering.  

- Dette gir ikke nødvendigvis noe overskudd, innrømmer de. - Men vi gleder oss alle over det vi klarer å få til i høst, og vi håper at 2021 blir et bedre år for artister, arrangører og Festiviteten Bar & Scene.

Se program Festiviteten Bar & Scene

Gregers og andre aktører

Gregers er en vesentlig møteplass ikke bare for voksne og musikkintresserte, men også for byens studenter. De har fått et begrenset tilbud grunnet korona. Men noe skjer. 

Se program Gregers

En titt på kulturkalenderen, forteller også at det er flere andre tilbud for den som vil ha kulturelle opplevelser i Hamar og omegn.

Se Kulturkalenderen for Hamarregionen

Uansett er målet for alle arrangører at Hamar skal være trygt og at det skal være hyggelig å være publikum. Over alt er det oppgraderte renholdsrutiner, håndspritstasjoner, avstand mellom seter og større plass ved bord og i pauseområder. 

I Hamar har mange jobba godt for å kunne ta imot folk igjen.

- Hjertelig velkommen til oss!