Hias har i løpet av 2020 opplevd en merkbar økning i problemer knyttet til behandling av avløpsvannet vårtKloakkpumpe som renses. De finner de merkeligste ting som forårsaker driftsstans - fordi noen av oss har kastet avfall i do.

Hva gjør du med vaskefiller, våtservietter, q-tips, bleier og matrester?

Ta en titt på dovett-reglene nedenfor:

Dette er ok:

  • Bæsj, tiss og dopapir er det som skal i do!

Ikke kast dette:

  • Vaskefiller, våtservietter, bind, tamponger, medisinsk utstyr og q-tips skal ikke i do! Det tetter igjen kloakkrørene og skaper driftsproblemer.

Fjern fettet:

  • Matfett kam stå til det stivner og kastes i søppelbøtta sammen med matavfallet, ikke helles i do.

Kjøp søppelbøtte:

  • Kjøp en liten søppelbøtte til badet, som du kan bruke til våtservietter, q-tips og annet søppel som ikke skal i do.
     

Tette kloakkpumper

På bildet ser du en kloakkpumpe, og foran ser du en haug med «søppel» som er fjernet fra pumpa. Søppelet her er både Kloakkpumpe og avfall våtservietter, vaskekluter, q-tips og annet. Når slike ting kommer i kloakkpumpa, stopper det hele prosessen med å pumpe avløpsvannet videre.

Ved slik driftsproblematikk får de ansvarlige et varsel i driftskontrollsystemet om at nivået i pumpestasjonen blir for høyt.

I ytterste konsekvens kan urenset avløpsvann renne ut på bakken og i bekker, og forårsake akutt forurensning. Det er derfor viktig at folk er bevisst på hva som skal og ikke skal i avløpsvannet.


Hva gjør en kloakkpumpe?

Den er en viktig teknisk installasjon, og sørger for at avløpsvann pumpes videre i ledningsnettet. Alt avløpsvann transporteres til HIAS sitt renseanlegg for å bli behandlet og renset.

Se også Hias sin informasjon