For første gang på lenge har Hamar et fødselsoverskudd, 77 nye hamarsinger ble født i årets første måneder. I tillegg flyttet 749 personer hit fra inn- og utland, en netto tilflytting på 114 medregnet innvandring, utvandring og utflytting. Totalt gir det en vekst på 0,4 %, som er godt over landsgjennomsnittet på 0,14%.

Vi har snakket med en som har flyttet til Hamarregionen sammen med familien og startet egen bedrift i Hamar. Gründeren Yngvar Martin Halvorsen er proffdanseren som vokste opp i Mali og Kristiansand. Nå nyter han tilværelsen i Hamar og Ottestad med kona fra Hawaii; -Vi følte oss velkomne med én gang!

Hawaii – Hamar

Det er mai måned og god stemning i bakgården på Matkvartalet. Over luken på en av streetfood-bodene henger et surfebrett med påskriften ”Hawaii Hamar”. En noe uvanlig kobling av eksotisk øy og indre innland vekker nysgjerrighet.

- Hawaii ja, jeg startet først opp Hawaii Oslo i Torggata 16, men så kom koronaen og det ble også Hawaii Hamar - i Torggata 13, sier Yngvar Martin Halvorsen (36).

Yngvar har aldri bodd på Hamar før nå, i voksen alder. Først skulle han tilbringe de første seksten årene av sitt liv i Mali, Afrika. Deretter noen år i Kristiansand. Før ferden igjen gikk ut i verden.

Ruth fra HawaiiHawaii familie

Som profesjonell breaker danset Yngvar seg rundt på turné, og i 2007 ville skjebnen at han skulle treffe en annen profesjonell danser. Hip hopperen Ruth. Fra Hawaii.De startet livene sine sammen i Kristiansand, hvor de også giftet seg; - Det er veldig artig å hete Ruth Valle Halvorsen – og komme fra Hawaii, smiler Yngvar.

Oslo Street Food  

Dansing og undervisning var levebrødet i Kristiansand, men behovet for endring og nye utfordringer meldte seg og de flyttet inn til hovedstaden. Etter en tid i Oslo dukket så en ny spennende mulighet opp; Åpningen av Oslo Street Food. 

- Min far var veldig glad i å lage mat, og selv har jeg alltid vært glad i å både spise mat og å lage best mulig mat til folk. Prøve ut forskjellige ting, sier Yngvar.

Aloha spirit

Og skulle Yngvar bidra til en del av street food-tilbudet, måtte det bli med retter fra Hawaii. Det var heller ikke noe minus at kona har allsidig jobberfaring fra en rekke hoteller.

- Ruth er vant til å stå på en scene, til å underholde, snakke med folk og til å yte service. Hun er også vant til å gjøre ting fint og pynte. Vi har noe på Hawaii som kalles Aloha spirit. Det beskriver noe i retning ”fredfullt og gjestfritt”. Kanskje høres det klisjeaktig, men på Hawaii merker du at det ikke bare er noe man sier - de har en gentle spirit, forklarer Yngvar.

Føler seg velkomne på Hamar

En viss gentle spirit synes nok Yngvar også å spore i sitt daglige miljø på Hamar;

- Vi følte oss velkomne med en gang. Flere vi har blitt kjent med, har også en forbindelse med Hawaii og USA. Vi er så fornøyde med stedet, og de kvalitetene som menneskene har her, er bare helt uvurderlige. Hele miljøet er veldig behagelig, det er ikke så stress – slik det ofte er i Oslo.

Sammen med sin kone og to små døtre har Yngvar bosatt seg i Ottestad i Stange. De tok over huset og flyttet inn i februar. 

- Det er et søtt lite hus med mye rom rundt og som er bare helt fantastisk – helt perfekt for oss. Det er deilig her, med mer plass, roligere og barnehage i nærheten. Dagene våre er ikke lenger fulle av trappeoppganger og trillevogner mellom Teslaene – fra morgen til kveld, sier Yngvar.

BreakdanceAktive liv

På Hamar lever familien aktive liv. Yngvar danser og underviser iblant ved PS Dans. På fritiden besøker familien gjerne uteområder som Domkirkeruinene, lokale lekeplasser, eller de koser seg på sine favoritt-kaféer og spisesteder.

- Jeg liker også å fiske. Og Mjøsa har mye å by på. Det har skogen også. Når høsten kommer plukker jeg gjerne bær - og sopp. Visste du at de har eksklusiv gourmetsopp i Elverums skoger? Spør Yngvar.

Og når vinteren kommer spenner familien ski på beina – for eksempel i Hafjell eller Skeikampen.

Reisedrøm

Selv om familien trives godt med sin nye tilværelse på Hamar, drømmer de likevel - som mange andre - om friheten til å kunne reise bort iblant. Til steder som L.A. og Hawaii. Yngvar får ”stjerner” i blikket;

- Vi savner selvsagt familie der borte. Jeg har også en drøm om å tilby reiser til Hawaii. Med flybilletter og alt. Vi kjenner jo alle som driver med alt sånt, alt fra underholdning til mat. Hawaii er veldig positivt og familievennlig. Og omvisning rundt på øya - det er jo drømmen!