Hamar ligger i hjertet av Innlandet. Pulserende og livgivende. Et sentrum i Hamarregionen og Hedmark fylke. En by å bli gla´ i!

Hamar er ikke én, men to byer: Den ene er den travle og moderne administrasjons- og handelsbyen. Den andre er middelalderbyen, delvis skjult under jorden på Domkirkeodden. Den som skal oppdage byens sjel, må søke spenningen mellom den gamle og den nye byen. For det er denne dobbeltheten; stemningen av drømmende ro og mild ettertenksomhet, sammen med det moderne og urbane, som gjør opplevelsen av Hamar til noe eget.

På Domkirkeodden, det fineste området ved Mjøsa, finner vi middelalderbyen Hamar-kaupangen fra ca. 1050. Her på Domkirkeodden møter vi en spennende middelaldersamling og en landskjent urtehage. Her ligger Hamardomen, skapt av en historisk domkirkeruin og med et moderne glassbygg over. I dag i bruk som et spennende og særegent kirkerom og et utradisjonelt konsertlokale.
 
Strandstuen, nabo til Hamar domkirke, er Hamars eldste hus og her finner vi i dag Kirsten Flagstad museet. Kirsten Flagstad, Hamars kjente operastemme, ble født den 12. juli 1895 nettopp her i Strandstuen i Kirkebakken. I tillegg finner vi Norsk Jernbanemuseum i Hamar. Dette ble etablert i Hamar allerede i 1896, og er nærmeste nabo til Domkirkeodden.

Norsk Utvandrermuseum ligger på Åkershagan like sør for kommunegrensa, nær E6. Organisatorisk er det tilknyttet Domkirkeodden. Mjøsas hvite svane, hjuldamperen Skibladner som hver sommer trafikkerer Norges største innsjø, er også en viktig del av Hamars identitet.

Av mer moderne attraksjoner, er OL-hallene Vikingskipet og Hamar OL-Amfi verdt å nevne i tillegg til det nye Hamar kulturhus og arkitektonisk spennende Hamar rådhus, tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta. Et fantastisk svømme- og idrettsanlegg har vi også i Ankerskogen.

I tillegg til det urbane by- og kulturlivet, består Hamar av store arealer med skog, myrer og langstrakte fjellvidder. Her er det rike rekreasjonsmuligheter, både for store og små. Fra Hamar er det kort vei opp til Hedmarksvidda, et populært utfartsområde, sommer som vinter, med et sammenhengende sti- og løypenett helt inn i Rondane. I tillegg ligger Hamar mellom 1 og 1 ½ time fra tre av Norges største alpinanlegg (Kvitfjell, Hafjell og Trysil).
 
Med sin sentrale beliggenhet, er Hamar et trafikknutepunkt for både vei og jernbane. Med tog tar det 50 minutter fra Hamar til Gardermoen.  Med bil bruker man i underkant av 1 ½ time fra Hamar til Oslo.

Hamar kommune har 9 barneskoler og 3 ungdomsskoler med til sammen vel 3000 elever. Kommunen har full barnehagedekning for barn med barnehagerett. Hamar har også et rikt og variert tilbud både når det gjelder tradisjonelle og alternative helsetilbud.

Kommunen har en moderne og funksjonell bygningsmasse som utgangspunkt for pleie og omsorgstjenestene. Hamar har kvalitativt gode tjenester innenfor hjemmebasert omsorg og boliger med heldags tilsynsomsorg. Trygghet, verdighet og omsorg er viktige stikkord for drifta.

Kommunens visjon:

Hamar
Innlandets urbane hjerte