Hamar har en tysk vennskapsby:
Greifswald i delstaten Mecklenburg Vorpommern.

Starten:
I mai 1991 oppsøkte en representant for bystyret i den østtyske byen Greifswald, dr. Drenckhan, ordfører Larsen i Hamar og tilbød byen som tysk vennskapsby for Hamar. Bakgrunnen var at Greifswald året før – samtidig med gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland – hadde inngått en vennskapsavtale med Hamars svenske vennskapsby Lund.

Dette ble starten på et langvarig vennskapsforhold, som først i 1997 ble vedtatt i mer formelle former.

Om videre samarbeid med Greifswald:
Greifswalds beliggenhet nær Østersjøen, like sør for øya Rügen og fergeforbindelsen Trelleborg-Sassnitz, samtidig som den ligger i en for nordmenn mer ukjent del av Tyskland, gjorde et slikt vennskapsforhold mer aktuelt, og spennende. Representanter for Hamar, offisielle og uoffisielle, besøkte snart byen, og det grodde fram kontakter både av kulturell, politisk og næringsmessig art. Særlig har byens ”Fischerfest” i juli hvert år vært populær.

Et av Tysklands eldste universiteter ligger i Greifswald. Ernst Moritz Arndt Universität Greifswald ble grunnlagt i 1456. Kontakt og samarbeide med Høgskolen i Hedmark ble etter hvert utviklet, særlig innenfor språk, med utveksling både av lærerkrefter og studenter i norsk og tysk. Universitetets solide stilling innenfor naturvitenskapene har også medført kontakt og inspirasjon til biotek-miljøet ved høgskolens studiested i Hamar.

Universitetet og de voksende fagmiljøene rundt dette er Greifswalds mest fremtidsrettede næringsveg i dag. Det forskes betydelig både innen humanmedisin, materialteknologi og nye energiformer. Forskningsmiljøet har ført byen inn på listen over de mest utviklingsdyktige regioner i Tyskland siden 2000. Dette innebærer en stor omstilling fra tiden i DDR, da landbruk, forsvar og driften av det nå nedlagte kjernekraftverket Lubmin var regionens viktigste sysselsetting.

Men fremdeles preges både Greifswald og delstaten Mecklenburg Vorpommern av en høy arbeidsløshet, godt over 10%, og folketallet i byen har sunket noe siden ”die Wende” og er nå ca 60.000, ned 5.000 fra 15 år tilbake. Et studenttall på nærmere 15.000 setter imidlertid sitt tydelige ungdommelige preg på byen, både i det gamle universitetssentret i Gamlebyen og på den nye imponerende Campus utenfor den gamle bymur.

Nordischer Klang er en kulturfestival hvor Hamar har bidratt med årlige innslag helt siden 1997. Universitetsmiljøet er eier og drivkraft bak festivalen, der hamar- og hedmarkskunstnere som Sinikka Langeland, Vertavo-kvartetten, Solfa og Hamar Brass Jazz har deltatt på oppdrag fra kommunen. Festivalen er en betydelig kulturell begivenhet i Nord-Tyskland, med innslag fra alle nordiske land. Under festivalen holdes også gjesteforelesninger over ulike faglige emner. Høgskolen i Hedmark har hatt en rekke bidragsytere her, særlig fra sitt språk- og litteraturfaglige miljø.

Greifswalds omland har mye å by på, både kulturelt og reiselivsmessig. En snau times biltur unna ligger Tysklands nest største øy, Usedom, med fantastiske badestrender og helt nye ferieanlegg. Nord på øya ligger et av Europas mest særpregede minnesmerker fra 2. verdenskrig, dokumentasjonssentret i Peenemünde, Wernher von Brauns forskningssenter for Nazi-Tysklands rakettproduksjon. Også det nedlagte kjernekraftverket Lubmin er besøksverdig, med et omfattende dokumentasjonssenter og mulighet for å komme (trygt) inn i en atomreaktor.

Hvis vi avslutter rundturen med et besøk på ”Gripfswalder Oi” i bukta utenfor byen, en liten øy med kun en fugleforskningsstasjon i dag, befinner vi oss på det som historikere antar kan være Norgeshistoriens og Snorres Svolder. Og med det er ringen sluttet for Greifswalds nordiske tilknytning.