Pilegrimsleden gjennom Hamar - St. Olavsvegen til Trondheim

Logoen langs Pilegrimsleden kombinerer severdighetssymbolet valknuten med en form av Olavskorset. Foto: Sigrid Lindstad.Gudbrandsdalsleden er en av St. Olavsvegene til Trondheim. Den er landets lengste pilegrimsled og var hovedveien til Nidaros i middelalderen. Den strekker seg over 643 kilometer fra Oslo til Trondheim, og går gjennom et variert landskap rikt på kulturminner.

Leden er godt merket med skilt og informasjonstavler.

Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim i Norge, Danmark og Sverige er Milesteinen ses på Domkirkeodden hvor pilegrimsleden går over museumsområdet. Foto: Dag Fonbæk/VG.merket med St. Olavsvegenes logo og fikk status som Europeisk kulturveg under Europarådets kulturveiprogram i 2010.

Nasjonal sykkelrute nr. 7 «Pilegrimsruta» går fra Halden til Trondheim. Deler av denne følger samme ruta som pilegrimsleden.


Pilegrimssenter Hamar

Pilegrimssenter Hamar har ansvaret for leden gjennom Hamarregionen og er ett av seks sentre langs Gudbrandsdalsleden. Senteret ligger på området til Hamarkaupangen på Domkirkeodden, som var den eneste innlandsbyen i middelalderen.

Pilegrimssenter Hamar gir veiledning og tilrettelegger for pilegrimsvandringer gjennom Hamarregionen og videre mot Nidaros.

- Du er velkommen innom for en prat! For mer info om senteret, se lenken under:


Pilegrimssenter Hamar gir veiledning og tilrettelegger for pilegrimsvandringer gjennom Hamarregionen og videre mot Nidaros. Foto: Pilegrimssenter Hamar.Historisk sted

Domkirkeodden og Biskopen på Hamar hadde stor makt og utgjorde et senter mellom Oslo og Nidaros. Etter Hellige Olavs død i slaget på Stiklestad i 1030 begynte pilegrimer å vandre til hans grav i Nidaros.

Det er naturlig at mange, både pilegrimer og andre reisende ofte overnattet i St. Olavs kloster på Domkirkeodden.

I dag kan pilegrimer også følge pilegrimsleden ved å ta vannveien over Mjøsa med DS Skibladner. En opplevelse med smak av historien det også.
 Ruinene etter katedralen på Domkirkeodden er i dag beskyttet av et unikt glassoverbygg og er fortsatt et naturlig besøksmål for pilegrimer, som den var i middelalderen.  Foto: Fotoavd. Domkirkeodden   

Pilegrimer kan også følge pilegrimsleden ved å ta vannveien over Mjøsa med DS Skibladner. Foto: Rune Bråten.