Pilegrimssenter Hamar formidler informasjon og veiledning om pilegrimsvandring, arrangerer fellesvandringer og bidrar til utvikling av veien og vandringen i sin region.

Senteret er plassert i Storhamargata 125, som nærmeste nabo til Domkirkeodden og Hamardomen.
Les nyhetsbrev 2015.

Domkirkeruinen i kveldssol.      Pilegrimssentert i Storhamargata 125.

Pilegrimsmerke på Domkirkeodden      Storhamarlåven på Domkirkeodden.
 

Pilegrimsleden i Hamar - St. Olavsvegen til Trondheim

Å vandre pilegrim i Norge er mer enn en reise gjennom Nordens historie, europeisk tradisjon og norsk kultur.  Det er også en helt personlig opplevelse. 

Hellig Olavs skrin i Nidarosdomen har vært det viktigste pilegrimsmålet i Norden helt siden helgenkåringen i 1031.  Også i dag er katedralen et yndet vandringsmål for tusenvis av mennesker fra hele verden.

Pilegrimsvandring er i sin kjerne en religiøs tradisjon og historisk sett er en pilegrim et menneske på vandring mot et hellig sted for å be, takke og gjøre bot.  I dag er veiene og vandringen åpne for alle, uansett livssyn, og drivkraften for å gå varierer.

Pilegrimsledene i Norden, eller St.Olavsvegen til Trondheim består av et rutenett på 500 mil, hvor av vel 200 mil er i Norge.  Alle ledene er merket med St.Olavsveg-logo både i Norge, Sverige og Danmark.

www.pilegrimsleden.no finner du mer informasjon om pilegrimsleden i Norge og tips til vandringer.  En svært funksjonell turplanlegger gjør det enkelt å lage din egen reiserute.

Om leden i Hamar:
Fra sør kommer pilegrimsleden til Hamar ved Stangebrua. Ved Hamar stasjon (1862) går leden under jernbanen, og du finner merking til Tjuvholmen. Ved Skibladnerbrygga møter du Strandpromenaden, klokkespillet i Mjøsa og friluftsområdet Koigen.

Milesteinen ses på Domkirkeodden hvor pilegrimsleden går over museumsområdet. Her finner du rester etter den gamle Hamarkaupangen med bispegård, katedralskole, korskirken med hospital og ruinene etter middelalderens domkirke fra 1152 med det enorme vernebygget i glass fra 1998 tegnet av arkitekt Kjell Lund. Storhamarlåven, utformet av Sverre Fehn rommer utstillinger og ruinen av bispegården. Langs Storhamarstranda er det funnet rester av brygger. Her kom kanskje pilegrimene i land.

Fra Domkirkeodden går pilegrimsleden videre forbi Norsk Jernbanemuseum og over Furuberget - et turområde med naturreservat og bygdeborgen. Leden går videre inn i Ringsaker kommune hvor du møter Furnes kirke.