Det er rød løper, festkledde deltakere og god stemning da TV Bra rigger seg til for opptak fra kveldens store hendelse. Deltakere fra hele Innlandet er påmeldt til Dansegalla med Anne Nørdstis band på scenen, og det skal synges og danses i flere timer. Arrangørene i Musikalis har gledet seg lenge, og TV-teamet er godt forberedt med kamera, filmstativ og gode spørsmål.

Bra team

Det skal jobbes både foran og bak kamera, da det er mye jobb å lage god TV. Jan-Ruben Pedersen Eriksen er reporter og Sigurd Tofastrud er lydmann denne kvelden. De har god hjelp av Stein Bjerke og Hege Walhovd på kamera. Alt i alt er de et godt team, som er i sving hele kvelden for virkelig å ta pulsen på en dansegalla med høy partyfaktor, finstas og pølsefest i pausen.

Andre jobber de har, inneholder ikke alltid like mye glamour, kan de fortelle. De kan like gjerne stille en politiker til veggs eller gå løs på andre nyhetssaker som utviklingshemmede i Norge er opptatt av. 

Tips og kreativitet

TV Bra-redaksjonen forteller at de organiserer seg slik at det blir mange fine arbeidsoppgaver. De har jevnlige redaksjonsmøter på Hamar med mange deltakere. Innimellom har de digitalt redaksjonsmøte med flere reportere fra andre redaksjoner i landet.

Det kommer tips til saker rett til Hamar-redaksjonen, og noen forespørsler kommer via hovedkontoret i Bergen. Redaksjonen følger også aktuelle Facebook-sider for utviklingshemmede for å få tips om kommende arrangementer og tiltak, som kanskje kan bli til en fin reportasje.

- Vi lager flere saker helt selv også - fra idé til ferdig reportasje. Eksempler på en slik sak er da vi tok med en gjeng på Terningmoen for å oppleve en dag i grønne klær. Et annet eksempel er innslaget om "trygg is" - der vi tok med noen fra Olsrud, samt brannvesenet ut på Mjøsa for å informere om hvordan man ferdes på isen på en trygg måte. 

Nominert til Gullruten - årets nyskaping

I 2021 lagde gjengen fra Olsrud valgsendinger. Blant annet en reportasje fra Eidsvoldbygningen der de fortalte historien om hvordan Norge ble et demokrati. De var også i Oslo på Stortinget for å intervjue toppolitikere og presentere Stortinget som institusjon.

- Disse valgsendingene våre ble nominert til Gullruten i klassen Årets nyskapning, forteller de stolt.

Begynnelsen

Det første møte med TV Bra, var høsten 2019, rett før covid "stoppet" verden. TV Bra- redaktør Camilla Kvalheim fikk et tips av Truls Pedersen i Hamar kommune, som hadde samarbeidet med TV Bra tidligere. Han hadde sett Olsrud Media sine You Tube-filmer og tenkte at TV Bra burde få vite hva de fikk til på Olsrud.

Kontakten ble opprettet, og høsten 2020 tok redaksjonen på Olsrud på seg å dekke utdeling av Matomsorgsprisen på Granly på Toten. De fikk en mikrofonhette med TV Bra-logo i posten og dro med friskt mot til Toten for å prøve seg. Dermed var eventyret i gang. Nå produserer de en reportasje i uka. Det er også verdt å nevne at de var det første lokalkontoret til TV Bra, som var oppe og gikk på egne ben. 

- Det er verdt jobbinga!

Redaksjonen på Olsrud forteller at de har hatt en bratt læringskurve og mange fine opplevelser. Ikke minst har TV-arbeidet gitt en utrolig utvikling hos hver enkelt deltaker og mange morsomme arbeidsoppgaver. Hver vår deltar de på kurs og seminar i Bergen sammen med redaksjoner fra hele landet.

- Vi har vært ute på ting vi aldri hadde drømt om at vi skulle få oppleve. Å få gå på rød løper med de største TV-kjendisene i Norge på Gullruten, ga minner for livet. Denne dansegallaen i Hamar er det også veldig stas å få dekke.

- Det har vært hard jobbing, men absolutt verdt det! Vi vil være med og sette Hamar på kartet. Det er flott å være et talerør for andre utviklingshemmede i det offentlige rom! Sier Stein Bjerke og Hege Walhovd.

Fakta om TV Bra

  • TV BRA er en landsdekkende TV-kanal i sterk vekst, av, for og med utviklingshemmede i Norge. De ønsker å la utviklingshemmede fortelle sine egne historier. Diskriminering, politikk og hverdagsgleder – TV BRA snakker om det.
  • Det er redaksjoner i Bergen, Trondheim og her i Hamar. Frilansreportere i Stavanger, Ålesund og Oslo besøker utviklingshemmede i deres hverdag, intervjuer aktuelle mennesker, lager nyheter og finner gode historier fra ulike lokalmiljøer.
  • TV BRA har sitt hovedkontor og kompetansesenter i Media City Bergen. Vi er en kanal i stadig utvikling og vil utvide med flere redaksjoner rundt om i landet.
  • Alle de lokale redaksjonene vil være med å bidra til at TV BRA blir en slagkraftig stemme for utviklingshemmede i hele Norge. 

Det å kunne tilby personer med utviklingshemming en slik form for arbeidsoppgaver og vise hva de kan få til, er dessuten til stor motivasjon for alle involverte.

Bilder fra jobben med dansegallaen