Samtale mellom Geir Selbæk og Andreas Engvig.

Stadig dukker det opp saker om demens i media, og også i litteraturen er temaet tilbakevendende. Det har blitt skrevet fagbøker om demens, men også personlige beretninger om å ha sykdommene eller å være pårørende. Hva er kjennetegnene på demens? Kan man forbygge sykdommen, og i tilfelle hvordan?

Geir Selbæk har skrevet "Demens: alt du bør vite om demenssykdommer og hvordan de kan forhindres" (2023). Stadig flere nordmenn utvikler demens eller står i fare for å få det. Den gode nyheten er at demenssykdommer kan forebygges, forhindres og bremses. Forfatteren presenterer kjennetegn ved de ulike demenssykdommene og redegjør for hvordan diagnosen blir stilt. Nye risikofaktorer for å utvikle demens blir omtalt, og han viser hvordan hver og en av oss kan påvirke disse og dermed minske sjansen for å utvikle kognitiv svikt.

Demensbrems: god hukommelse hele livet av Andreas Engvig (2020). Når levetiden vår blir forlenget, vil også andelen av mennesker med demens i befolkningen øke. I 2013 ble de samlede offentlige utgiftene for demenspasienter beregnet til 28 milliarder kroner per år. Denne boken vil legge frem vaner og tiltak som kan forebygge demens, blant annet ved å styrke nervecellene og sørge for godt vedlikehold av hjernen. Andreas Engvig er lege og stipendiat ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo. Han har spesialisert seg blant annet i geriatri og psykiatrisk genetikk.


Samtalen ledes av Silje Gillund, Stange kommunes demenskoordinator.

Sted
2335 Stange
Kontaktinformasjon
Telefon: 62562440
Nettside: https://www.stange.kommune.no/bibliotek
Alle tidspunkter
Dato og tidspunktSted
Tirsdag 05. november 19:15 - 21:00Stange bibliotek