Konservering av mat
Vi i styret i Tangen og Espa hagelag ønsker å sette fokus på hvordan ta vare på maten vi har dyrket og inviterer til en kveld med en engasjert dame hvor vi vil få lære om hvordan vi kan konservere mat, en kunnskap som har blitt litt borte for oss i en tid hvor alt kan kjøpes på butikken. Vi tenker dette er et fint tema etter at vi i fjor hadde foredrag om beredskapshagen. Medlemmene har også fått mulighet til å lære å fermentere. Nå tar vi det et skritt lenger.
Når du dyrker grønnsaker, modner alt kanskje samtidig, og du rekker ikke å spise opp alt. Du ønsker å ta vare på maten slik at den kan glede og mette gjennom vinteren og våren. De fleste kjenner til å koke syltetøy og fryse frukt og bær, men hva med melkesyregjæring,
hermetisering og eddiksylting? Og hva er forskjellen på vannbadhermetisering og trykkhermetisering? Ofte blir maten du har tørket og fryst bare liggende, fordi du ikke vet hva du skal gjøre med den.
Vibeke De Lafuente er sykepleier, birøkter og trebarnsmor, og har en stor kjøkkenhage på sitt småbruk i Drangedal. Hun ønsker å inspirere deg til å bruke gamle konserveringsmetoder på nye, trygge måter, slik at du faktisk ender opp med å spise maten. For matglede og mattrygghet i praksis, på ditt eget kjøkken.
Hun kommer til oss torsdag 3. oktober kl 18 i Grevskapet på Stange bibliotek. Det er åpent arrangement, kr 100 for hagelagsmedlemmer (husk medlemskort om du har tilknytning til et annet hagelag) og kr 200 for ikkemedlemmer. Møt opp og ta med deg noen som også vil la seg inspirere og lære.