Fæbrikstad kaller seg Nordens gøyeste og grønneste klesfestival, og ble i år arrangert for andre gang i Vikingskipet. Det er gründerne Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Mari Norden og Ingrid Vik Lysne som står bak arrangementet gjennom selskapet Fæbrik. Formålet er med syfestivalen er å representerere løsningene på det enorme klimaproblemet klesindustrien fører med seg.

Produsert av lokale hender

Drakta til ordføreren er satt sammen av tekstiler fra Hamar, og det har vært mange i sving for å få den klar, herunder produktive medlemmer av Hamar Husflidslag. Brita Kvinge har gitt en brodert kaffeduk som ble sydd om til skjorte. Hun har også bidratt med silketekstilet til vesten. Grethe Granerud har bidratt med håndvevd duk, mens Sigrid Brox Haugen har produsert det håndvevde brikkebåndet/beltet.

Det er elevene Mina Dautbegovic og Sara Skogstad Tuv som har satt sammen drakta. De møtte Vigdis rett etter overrekkelsen, og var så glade for at hun var fornøyd. 

-Jeg er så imponert over alle som har bidratt her, og gleder meg veldig til å ta drakta i bruk. Jeg har allerede bestemt meg for første anledning, sier en takknemlig ordfører.

Lokal vri

Drakten har sitt utspring i et design fra nettopp Fæbrik, og kalles Fæstdrakt. Produsentene tok utgangspunkt i denne, og la til en lokal vri med å brodere bybuen* på ryggen av vesten.

Festdrakta har bybuen på ryggen

Mønsteret til drakta er tilgjengelig hos Fæbrik for de som har lyst til å lage sin egen vri.

*Hva er bybuen?

Den er et felles symbol for oss alle i Hamar. Den er inspirert av det vi står på skuldrene av historisk; blant annet buer i arkitekturen fra domkirkeruinene, Basarene, jernbanestasjonen og Høgskolens bygg, men også bølger fra Mjøsa og bølgende omland i by og bygd. Den er en del av vår visuelle identitet og markerer også hvordan vi i Hamar skaper møteplasser. Du kan også se den som et urbant hjerte som både er samlende og som strekker seg ut. Den er også brukt i byjubileumslogoen vår og på veldig mange andre vis i designet vårt. 

Foto: Kilian Munch/Fæbrik