Spør om vårt forhold til skogen
Bruker du skogen til løpeturer, sopp-plukking, eller jobber du i treindustrien? Nå skal forskere ved Høgskolen i Innlandet undersøke hvordan vi bruker skogen og hva den betyr for oss. Totalt 10 000 innbyggere i Innlandet blir invitert til å delta i en omfattende spørreundersøkelse.
Forskningsprosjektet, kalt «TaigaClimate», ledes av Høgskolen i Innlandet og er finansiert av Norges Forskningsråd.
Om undersøkelsen
Spørreundersøkelsen sendes ut til medlemmer av ulike organisasjoner, deriblant Norges Jeger- og Fiskerforbund, Naturvernforbundet, BirdLife, Norges sopp- og nyttevekstforbund, DNTs lokallag på Finnskogen, Norskog og Glommen Mjøsen Skog.
Spørreskjemaet sendes også til et tilfeldig utvalg på 10 000 personer fra Innlandet, valgt ut fra et nasjonalt telefonregister. Undersøkelsen gjøres via SMS, og forskerne håper på bred deltakelse.
Skogen som ressurs
– Skogen er ikke bare en kilde til tømmer, papir og ved. Den er også et hjem for et rikt dyre- og planteliv, og gir oss en arena for alt fra trening og jakt til sopp- og bærplukking, samt beite for husdyr, sier Cecilie Dyngeland, førsteamanuensis ved Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi.
Dyngeland påpeker at skogen er en viktig ressurs for Norge, og at det er behov for mer kunnskap om hvordan vi kan forvalte den på en måte som ivaretar ulike interesser.
- Dette blir spesielt viktig i en tid hvor klimaendringer fører til varmere temperaturer og hyppigere ekstremvær, sier hun.
Hvordan vi bruker skogen, kan også føre til interessekonflikter, noe som gjør det nødvendig med en helhetlig forståelse av skogforvaltningen.
Om prosjektet TaigaClimate
Gjennom TaigaClimate-prosjektet skal forskerne undersøke hvordan norsk skog kan se ut om 50 til 100 år og hvorvidt framtidas skoger vil møte de interessene vi har i dag.
Prosjektet skal kartlegge hvordan vi verdsetter og bruker skogen, samt hvordan klimaendringer påvirker skog og dyreliv.
Målet er å utvikle bærekraftige løsninger, som kan støtte både skogens brukere og alle som er avhengige av den. Dette innebærer en omfattende systemanalyse for å sikre en god og balansert forvaltning til beste for fremtidige generasjoner.
Mer om undersøkelsen finner du på Høgskolen i Innlandets nettside.