Randi Kongsli fra kulturkontoret i kommunen forklarer at målet var å skape noe spektakulært og morsomt, som kan aktivere gata og inspirere folk til å være aktive. Prosjektet er en del av kommunens årlige kunstprosjekter.

Hamar kommune har også engasjert Urban samtidskunst ved Viktor Rakov Gjengaar for bistand til planlegging og gjennomføring.

Oppfrisking av fortauet

Tanken bak prosjektet var å friske opp fortauet langs hele strekningen fra St. Olavs gate ved CC til Østre gate. Samtidig ønsket man å aktivisere Håkons gate og skape et mer engasjerende bymiljø. Prosjektet markerer også en slags avslutning eller startpunkt ved trappa på Østre torg.

Kommunen har avsatt en pott på 200.000-300.000 kroner til slike kunstprosjekter, og Randi Kongsli understreker at de ønsker å få mest mulig ut av pengene for å støtte kunstnerne.

Kunstnerens visjon 

Tim Nedrup, også kjent som Tim Timmey, er den svenske kunstneren bak prosjektet. Han har drevet med graffiti i 30 år og har nå muligheten til å leve av kunsten sin og reise rundt i verden. Dette er hans første oppdrag i Norge, og han er glad for å kunne bidra til å forskjønne Hamar.

Det grå og kjedelige fortauet har nå fått nytt liv med fargerike motiver, som inkluderer en blekksprut, fiskestang, jordbær og meloner. En del av kunsten gir en tredimensjonal effekt, som kun blir synlig når man beveger seg på fortauet.

- Ta gjerne også turen til Østre torg, der du finner mer fra samme kunstner.

Aktiviserende kunst og publikumsreaksjoner

Tanken bak motivene har vært å skape glede og å aktivisere folk i gata. Kunstverkene er designet slik at man kan hoppe på dem, noen ganger med én fot og andre ganger med begge. Noen steder kan man ta piruetter, mens andre steder må man balansere.

Publikumsreaksjonene har vært utelukkende positive, forteller Randi Kongsli. Folk som passerte forbi malingen, engasjerte seg i kunsten og ga gode tilbakemeldinger der og da. Prosjektet har allerede etter kort tid vist seg å være en suksess med sitt interaktive og lekne preg, og det har blitt mye delt på sosiale medier.

Erfaren kunstner

Tim Nedrup er en erfaren kunstner som har spesialisert seg på graffiti og kunst, og han er glad for å ha fått muligheten til å utføre dette prosjektet i Hamar og gitt Håkons gate et fargerikt og lekent utseende, som skaper begeistring blant publikum.