Mentorordningen, som ble etablert i 2021, har vært rettet mot ungdom og flyktninger på tiltak hos Nav. Prosjektet har gitt disse deltakerne muligheten til å delta i arbeidspraksis med tett oppfølging innen pleie, kjøkken eller renhold. Flere har kombinert dette med utdanning innen helsefag.

Målet har vært å gi deltakerne praktisk erfaring og støtte på vei tilbake til arbeidslivet eller skolebenken.

Gode erfaringer fra deltakere og mentorer

Prosjektet har hatt inntil 10 kandidater om gangen, som har fått tett oppfølging fra mentorene Hilde Arnesen og Jan Inge Steensen, begge ansatt i Hamar kommune. Mentorene (til sammen 1,5 årsverk), har vært en viktig ressurs for deltakerne, og de har bidratt til at flere har fått utviklet nye ferdigheter og fått økt selvtillit i arbeidslivet.

Nav har uttrykt stor tilfredshet med prosjektet, og beskriver det som både unikt og svært vellykket. De har vært spesielt imponert over den grundige oppfølgingen deltakerne har fått, og mener at dette har vært en viktig faktor for prosjektets suksess.

Videreføring og videreutvikling av mentorordningen

På bakgrunn av de gode erfaringene, har Hamar kommune nå besluttet å videreføre mentorordningen og vurdere muligheter for ytterligere  videreutvikling. Dette for å ivareta den allerede godt etablerte ordningen.

"Vi ser på mentorordningen som et viktig tiltak for å støtte flere ut i arbeidslivet ved hjelp av en tettere oppfølging enn de ville ha fått ved andre tiltak. Vi er glad vi kan fortsette med ordningen, sier Laila Thorshaug, leder ved Prestrudsenteret. 

Både Nav og Hamar kommune ser positivt på muligheten til å kunne videreføre den vellykkede ordningen, og de håper å kunne tilby enda flere unge mennesker muligheten til å få arbeidserfaring og utdanning i trygge rammer.