Startlån til førstegangsetablerere er en forsøksordning for personer som har litt bedre økonomi enn de som vanligvis får startlån. Lånet er først og fremst rettet mot de som kjøper bolig for første gang. Det er et krav at de ikke kan få lån i privat bank. 

- Dette er en strålende førjulsnyhet, jubler ordfører Vigdis Stensby. Nå trenger vi alles hjelp til å formidle dette til alle som trenger det, legger hun til.

Hva er forskjellen på startlån og dette lånet?

Startlån for etablerere kan gis til de som enten har hatt:
•    for høy inntekt til å få innvilget startlån eller 
•    er unge i etableringsfasen. 

Ordinært startlån gis til barnefamilier og innbyggere med for lav inntekt til å få lån i banken. 

Kriterier for begge ordningene er at man ikke får lån i banken på grunn av manglende egenkapital, eller at man får et for lavt lån til å kjøpe en bolig som passer for husholdningen. 

Hvorfor er Hamar kommune med på dette, og hvor mange kommuner i landet er plukket ut til forsøksordningen?

- Hamar kommune satser på de unge og ønsker at studenter, nyutdannede og nyetablerte skal finne seg til rette i byen og bosette seg her. En nøkkel inn i boligmarkedet er ofte første steg på veien, så det er veldig gledelig at vi får denne muligheten via Husbanken, som en av 19 kommuner i Norge, sier Vigdis.

- Når det nå er åpnet for å gi startlån til nye målgrupper, er det fordi vi har jobbet med å få delta i dette, legger hun til.

Nært samarbeid med banker og boligutviklere

- Hamar kommune har i forbindelse med at vi søkte om deltakelse i denne forsøksordningen, hatt møter med banker og boligutviklere for å dele informasjon og utveksle ideer. Vi håper at denne låneordningen også kan bidra til større sirkulasjon i boligmarkedet og i salg av nye boliger, forteller kommunedirektør Osmund Kaldheim.

Hvor mye kan man låne/få finanseringsbevis for?

Det er ingen maksgrense på hvor mye man kan låne, men man må klare å betale renter og avdrag, samt at man skal dekke andre løpende kostnadene man har. 

Hva er rentenivået?

Rentenivået på dette lånet følger Husbankens rente. Fastrentene i Husbanken endres hver måned, mens den flytende renten endres annenhver måned. Rentene er markedsstyrte og blir beregnet på grunnlag av de fem beste lånetilbudene i markedet.

Hvem kan søke?

Alle kan søke, men som hovedregel skal man ikke ha eid bolig tidligere. Dersom man har vært i en livskrise som samlivsbrudd eller lignende kan man også være i målgruppa. 

Hva er kriteriene?

Man må ha 5 prosent egenkapital, og man må kunne betale renter og avdrag på lånet.

Er det noen ulemper ved dette lånet fremfor andre lån?

Nei! 

Er det bare de som ikke får lån i andre banker som kan søke på dette?

Ja, de som enten ikke får lån, eller ikke får et stort nok lån i andre banker. 

Slik søker du

Du kan søke fra 2. desember. Logg inn digitalt via husbanken.no - og velg: "startlån til førstegangsetablerere". Søknaden havner da hos en saksbehandler på boligkontoret i Hamar kommune. 

Hvor lenge varer lånet, og er det en annen bank som overtar etter hvert?

Innen 10 år etter at lånet er utbetalt fra kommunen, må du søke om refinansiering av lånet i annen bank. Målet er da at du skal ha spart opp nok egenkapital i boligen til å være boliglånkunde. Dersom du ikke har klart å spare opp nok egenkapital, vil lånet kunne videreføres som et ordinært startlån i Hamar kommune. 

Hvem kan jeg stille flere spørsmål om dette til?

 Du kan kontakte boligkontoret i Hamar kommune, enten ved å ringe oss på 625 63 000 eller på epost: startlan@hamar.kommune.no


FAKTA:
Regjeringen ga Husbanken i oppdrag å åpne opp for forsøk med å gi startlån til unge i etableringsfasen våren 2024. Det ble åpnet opp for å søke deltakelse i oktober. Startlån har vært et boligpolitisk virkemiddel siden 2003, mens Husbankens låneordninger har eksistert siden etterkrigstiden. Husbanklån har vært et virkemiddel i lange tider, og de ulike låneordningene har endret seg i takt med utviklingen av boligmarkedet. I dag er startlånet det største virkemiddelet.

Regjeringen har satt av en bevilgning til Husbanken på 29 milliarder i 2025, hvorav størstedelen skal gå til startlån. Hamar kommune har satt av en låneramme på 300 millioner kroner til startlån og 100 millioner kroner til startlån for etablerere i 2025. 

Så langt i år har Hamar kommune lånt ut kr 265 millioner kroner i startlån til 116 husstander. I høst er potten økt med 130 millioner kroner, hvorav 50 millioner kroner er holdt av til etablerere.

Det generelle kravet til egenkapital reduseres fra 15 til 10 prosent fra nyttår.