Ordføreren har gått gjennom undersøkelsen og laget en oppsummering, som gir et godt innblikk i resultatene. Saken vil også bli gjengitt som en kronikk i Hamar Arbeiderblad. Hele undersøkelsen er lenket opp i bunnen av artikkelen

Tilrettelegging for ungdom 

Vi ser at fritidstilbudet for ungdom kan forbedres, og dette bekrefter noe vi har vært klar over en stund. Innen idrett er mulighetene mange, men på andre områder, mindre. Vi vet at fritidstilbud er viktig for at unge skal trives og ønske å bli boende i Hamar, og det er nødvendig for å skape trygge rammer. Vi er nå i gang med å utrede et ungdomshus, og det jobbes aktivt med kartlegging av ønsker og behov. Her er ungdommen allerede invitert inn i arbeidet, og sist uke ble det gjennomført samlinger med mer enn 200 barn og unge. Dette prosjektet blir spennende å følge videre.

Kollektivtilbud og transport 

Undersøkelsen viser at folk i Hamar er litt over middels fornøyde med kollektivtilbudet innen kommunen og med tilbudet til og fra kommunen. Som kjent er dette fylkeskommunens ansvar, men vi skal så langt det er mulig arbeide for at tilgjengeligheten og fremkommeligheten forbedres for alle aldersgrupper og flere bostedsområder. Slik det er i dag, er kollektivtransport ikke et reelt alternativ for mange.

Tilgang til parkeringsplasser 

Flere mener at tilgangen til parkeringsplasser i Hamar sentrum er for dårlig. Dette påvirker både handel og trivsel i sentrum, og vi må finne løsninger som balanserer behovet for parkeringsplasser med miljøhensyn og byutvikling. Vi er allerede i dialog med blant annet sentrumsforeningen og gårdeierne for å se på hva vi kan gjøre med dette framover. Siden Hamar er både bygd og by, og med et manglende utbygd kollektivtilbud, vil bilen fortsatt være viktig for tilgangen til sentrum. 

- Ja, vi har litt å jobbe med, men vi har jammen mye å glede oss over også. 

Sterk tilhørighet til Hamar

Det er godt å høre at innbyggerne kjenner en sterk tilhørighet til Hamar. På dette området er svarene betydelig bedre enn gjennomsnittet for sammenlignbare kommuner. Det viser at Hamar er et sted hvor folk føler seg hjemme, trives og ønsker å bidra til fellesskapet. Dette er spesielt viktig for oss nå som verden er mer uforutsigbar enn noen gang.

Høy tilfredshet med kultur- og fritidstilbud

I motsetning til tilbudet for ungdom, er innbyggere generelt svært godt fornøyde med muligheten til å utøve fritidsaktiviteter og med utvalget av restauranter, barer, kafeer og øvrig utelivstilbud. Hamar skårer også høyt på dette området på nasjonale barometre, og det er dermed er det godt samsvar mellom folks opplevelser og eksterne målinger: Hamar har et rikt og variert kultur- og fritidstilbud som bidrar til høy livskvalitet.

Godt inntrykk av kommunen

Undersøkelsen forteller også at de som bor i Hamar har et veldig godt inntrykk av kommunen, ja faktisk betydelig bedre enn gjennomsnittet for andre kommuner som vi sammenligner oss med. Det sier oss at vi er på rett veg når det gjelder å være en attraktiv og velfungerende kommune. 

Ønske om kommunesammenslåing 

Undersøkelsen viser at det er delte meninger om kommunesammenslåing. Halvparten av de spurte innbyggerne i Hamar kommune er enige i at Hamar bør slås sammen med en eller flere av nabokommunene. Blant de som er positive til sammenslåing, er det flest som mener at Hamar bør slå seg sammen med Stange. Dette er et viktig tema som vi må diskutere videre for å finne den beste løsningen for i framtida. Spesielt med tanke på at nærmere 50 prosent av befolkningsveksten i Innlandet nettopp vil skje i Hamar og Stange fremover. (Kilde: SSB). 

Befolkningsvekst over landsgjennomsnittet

Ifølge SSB har Hamar hatt en betydelig befolkningsvekst de siste 10 åra. Fra 2014 til 2024 har antall innbyggere økt fra 30.000 til 33.311, noe som tilsvarer en vekst på omtrent 11 prosent. Dette er et tegn på at Hamar er en attraktiv kommune hvor folk ønsker å bo. Og folk er den viktigste ressursen i et godt samfunn.

Heldigvis har vi mye å være stolte av i Hamar, men vi skal også være bevisste på de utfordringene vi står overfor, selv om de er små sett i en global sammenheng. Sammen kan vi bidra til å gjøre Hamar til et enda bedre sted å leve for oss alle. 

- Takk til alle som svarte, og takk for alt dere bidrar med! 

Med vennlig hilsen
Vigdis Stensby
ordfører i Hamar kommune

For mer detaljert informasjon, kan du lese den fullstendige rapporten fra Innbyggerundersøkelsen her. (PDF, 1MB)

Uttrekk-premier blant de som har besvart undersøkelsen

  • Brita Bjørgeli  -  Gavekort kr. 1000,- på kulturhuset
  • Brede Jørgensen  -  Gavekort kr. 1000,- på kulturhuset
  • Geir Evensen - Gavekort kr. 1000,- på kulturhuset
  • Elisabeth Pettersson  -  Gavekort kr. 600,- på Hamar kino
  • Monica Enger -  Gavekort kr. 600,- på Hamar kino
  • Tor Løvås -  Gavekort kr. 600,- på Hamar kino
  • Kjell Haugland  - Gavekort kr. 600,- på Hamar kino
  • Anne Marit Rosenlund -  Gavekort kr. 600,- på Hamar kino
  • Kim-Andre Waleniussen  -  Klippekort, 6 innganger i Ankerskogen svømmehall
  • Iris Gunnarrud  -  Klippekort, 6 innganger i Ankerskogen svømmehall
  • Aaste Nauste -  Klippekort, 6 innganger i Ankerskogen svømmehall
  • Jan Egil Jensen -  Klippekort, 6 innganger i Ankerskogen svømmehall
  • Tor Norderhaug -  Klippekort, 6 innganger i Ankerskogen svømmehall

Fakta om selve undersøkelsen

  • Sentio Research har gjennomført undersøkelsen.
  • Målet med undersøkelsen var å kartlegge innbyggernes tilfredshet med kommunen som tjenesteleverandør, bosted, samt tilfredshet med kommunens administrasjon og politikere. 
  • Undersøkelsen omfatter også tema som frivillig arbeid, beredskap, gjenbruk/ombruk, informasjonskanaler, kommunesammenslåing og transportmiddel. 
  • For noen av spørsmålene er resultatene sammenlignet med gjennomsnittet for sammenlignbare kommuner (kommuner i KOSTRA-gruppe 10).

  • Undersøkelsen ble gjennomført elektronisk med utsendelse av invitasjoner på SMS og Digipost. Intervjuene ble gjennomført i perioden 4. – 16. desember 2024. Hele 2162 personer besvarte undersøkelsen. Svarene er dermed representative.

  • Innsikten fra undersøkelsen vil blant annet bli tatt med inn i arbeidet med ny kommuneplan