I løpet av de siste to årene har ansatte og ledere vært gjennom en systematisk opplæring - etter nye nasjonale retningslinjer - for å bedre kunnskapen om munnhelse og ernæring hos eldre. Bakgrunnen var et tilsyn av Statsforvalter tidlig i 2022 som avdekket brudd på gjeldende lover og forskrifter i forbindelse med oppfølging og behandling av underernæring. Det ble derfor iverksatt opplæring for samtlige ansatte i institusjonstjenesten tidlig i 2023. 

Godt samarbeid

Fagutvikler i institusjonstjenesten, Laila Johanne Taaje, har vært ansvarlig for opplæringen og kan fortelle at 42 ansatte i 15 enheter har deltatt. -Vi må få berømme det gode samarbeidet vi har hatt med Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet, Statsforvalteren i Innlandet og sykehjemsoverlegen i Hamar! Godt arbeid innenfor temaer som risikovurdering, ernæringsplan og etikk i ernæringsarbeidet har ført til bedre rutiner når det kommer til å kartlegge munnhelse og ernæring for beboerne på sykehjemmene. Eventuelle avvik på ernæring og munnhelse er viktig at tas på alvor.   

Helsepersonell Nina Jensen, Gry Moen og Hege Roterud Lien, er godt fornøyd med at ernæring og tannhelse har hatt et større fokus for deres beboere på Klukstuen. Munnhygiene har blitt en del av ernæringsoppfølgingen - og vi har blitt flinkere til å oppdage eventuelt bakenforliggende plager. Opplæringen har vært veldig lærerik og vi har hatt besøk av inspirerende forelesere som Charlotte Gaustad Mohn, ernæringsfysiolog Laila Dufseth og kokk Hans Brimi. Det er også til stor hjelp at tannhelsetjenesten kommer ut på sykehjemmene og følger opp pasientene - sammen sørger vi for at våre beboere får et bedre forhold til kosthold og munnhelse.  

Bakgrunn 

Mange eldre er feil- og underernært og får ikke ivaretatt sine behov når det kommer til gode måltidsopplevelser, mat og ernæring. Sykdomsrelatert underernæring er en stor økonomisk, menneskelig og medisinsk utfordring for helse- og omsorgstjenesten. Tall fra Helsedirektoratet viser at opptil 70 % av sykehjemsbeboere og opptil 40 % av hjemmeboende eldre er underernært eller i risiko for å bli det.  

En økende andel eldre som mottar helse- og omsorgstjenester har egne tenner og derfor et stort behov for forebyggende tiltak og oppfølging og behandling av tannpleier eller tannlege. Mange har behov for hjelp til daglig munnstell. De har økt risiko for mangelfull tann- og munnhygiene og følgelig infeksjoner på grunn av fysisk eller psykisk sykdom, kognitiv svikt, nedsatt førlighet i hender og fingre eller munntørrhet (23) (kapittel 3 "Flere eldre med ernæringsutfordringer) .

Nasjonal ernæringsstrategi 

Helsedirektoratet har publisert strategien "Mer enn mat – nasjonal ernæringsstrategi for eldre". Strategien er en del av Helse- og omsorgsdepartementets satsning for å sikre god kvalitet i mat- og ernæringsarbeidet for eldre som mottar helse- og omsorgstjenester i eget hjem eller i sykehjem. Strategien er en del av reformen "Leve hele livet" og bygger på utfordringer og løsninger som er pekt på under innsatsområdet "Mat og måltider".  

På Helsedirektoratet sine sider kan du finne retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring.  

Evaluering og veien videre 

Evaluering av opplæringen hos de ansatte viser at det er stort behov for undervisning i munnhelse. Det oppleves som utfordrende at data som innhentes og dokumenteres i EPJ (elektronisk pasientjournal) ikke evalueres. Oppfølging der pasientene har behov for individuell kartlegging og utarbeidelse av ernæringsplan kan være vanskelig. Funnene viser også usikkerhet i forhold til hvordan oppfølging utføres og at det er mangel på kompetanse for individuell oppfølging og hvilke tiltak som skal settes i verk.   

Tannhelsetjenesten trekkes fram som viktig i en slik opplæring og jevnlige møter med- og undervisning for avdelingene oppleves som svært nyttig. Ressursgrupper er etablert på alle institusjoner bestående av ansatte og kjøkkenpersonale og disse ses på som viktige pådrivere for arbeidet. En annen suksessfaktor har vært innføring av matvert i enkelte avdelinger.

Tall fra kommunebarometeret viser at Hamars beboere i institusjon på 67 år og eldre som er vurdert for risiko for
underernæring og som er vurdert av tannhelsepersonell har utviklet seg positivt de siste tre årene. Rapporten i sin helhet finnes på Hamar kommune sine sider

Laila forteller at de ansatte ser fram til å fortsette det gode arbeidet som er påbegynt.   

-Sammen sørger vi for god ernæringspraksis!