Hamar er ikke én, men to byer: Den ene er den travle og moderne administrasjons- og handelsbyen ved Mjøsa. Utnevnt til Unesco Creative City of Media Arts og et naturlig senter for næringsliv, utdanning, kultur og idrett. Den andre byen er tuftet på historien fra middelalderen. Fortsatt setter denne sitt preg på omgivelsene og gir oss stolthet og identitet.

Den som skal oppdage byens sjel, må søke spenningen mellom den nye og den gamle byen. For det er denne dobbeltheten; det moderne, urbane og framoverlente, sammen med stemningen av det historiske, som gjør opplevelsen av Hamar til noe helt eget.

Et naturlig møtepunkt i Innlandet

Med sin sentrale beliggenhet, er Hamar et trafikknutepunkt for både vei og jernbane. Det er kort vei til både Gardermoen og Oslo, men enda kortere til Mjøsas bredd. Mjøsa er kanskje det aller fineste vi har, vil mange si, og nevner stupetårnet i samme åndedrag. Det kostet litt, men er verdt mer. Rekreasjon, opplevleser og aktiviteter er nært forbundet med dette Innlandshavet, som aldri stormer mer enn vi tåler. 

Det skjer alltid mye i Hamar. Rådhuset ble tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta, og næringslivet gjør seg stadig bemerket innen ny teknologi og med kreative uttrykk. Kulturlivet er også i en egen liga. Både bredde- og toppidretten har gode aktører og et stort publikum. Vikingskipet og Hamar OL-Amfi ble bygget for de store øyeblikkene, ble det sagt, og de har vi hatt mange av.

Naturgitte goder

Foruten det urbane by- og kulturlivet, består Hamar av store arealer med skog, myrer og langstrakte fjellvidder. Her er det rike rekreasjonsmuligheter. Hedmarksvidda er et populært utfartsområde, sommer som vinter, med et sammenhengende sti- og løypenett helt inn i Rondane. For den som ønsker det, er tre av Norges største alpinanlegg, Kvitfjell, Hafjell og Trysil, bare en grei kjøretur unna.

Middelalder og muséer

På Domkirkeodden, i hjeret av det flotte turområdet ved Mjøsa, finner vi middelalderbyen Hamarkaupangen fra ca. år 1050. Her ligger Hamardomen, som i dag fungerer både som et konsertlokale og et kirkerom.  Domen er skapt av en historisk ruin med et moderne glassbygg over. Den spennende middelaldersamling på Domkirkeodden minner oss om det som var, og hvis vi har lyst, kan vi besøke den den landskjente urtehagen. 
 
Strandstuen, nabo til Hamar domkirke, er Hamars eldste hus. Her finner vi i dag Kirsten Flagstad museet. Kirsten Flagstad er Hamars kjente operastemme, som ble født den 12. juli 1895, nettopp i Strandstuen i Kirkebakken. Hamar huser også Norsk Jernbanemuseum der skinnene løper helt tilbake til 1896.

Mjøsas hvite svane, hjuldamperen Skibladner, som hver sommer tøffer, tuter og går i rute på Mjøsa, er også en viktig del av Hamars identitet. 

Visjon 

Kort oppsummert, kommunens visjon, sier det meste:
Hamar. Innlandets urbane hjerte.

Velkommen til Hamar - bli inspirert av BlimE-filmene våre!!