Barneverntjenesten
Barneverntjenestens hovedoppgave er å gi barn, unge og familier hjelp og støtte i vanskelige situasjoner, både i akutte kriser, og ved mer langvarige behov.
Barneverntjenesten skal først og fremst gi hjelp og støtte til foreldre slik at de selv kan gi sine barn god omsorg. I samarbeid med foreldre kan barneverntjenesten iverksette ulike hjelpetiltak i familien. Barneverntjenesten skal samarbeide med andre instanser som skole, barnehage, PPT, helsestasjon m.m., slik at både barn og familien kan få best mulig helhetlig hjelp.
Barneverntjenestens vakttelefon kan benyttes for råd og veiledning, samt drøfting vedrørende bekymringsmeldinger og akutte henvendelser på dagtid. Vakttelefonen kan også motta henvendelser fra de som ønsker å påta seg oppdrag som fosterhjem, besøkshjem, tilsynsfører eller støttekontakt.
Bekymringsmelding
Hvis du er bekymret for om et barn får god nok omsorg, bør du melde fra til barnevernet. Du trenger ikke være sikker på at noe er galt. Når du har sagt fra, er det barnevernets jobb å vurdere hvordan meldingen skal følges opp.
Bekymringsmelding til barnevernet (privatpersoner)
Bekymringsmelding til barnevernet (off. ansatte/fagpersoner m/meldeplikt)
Ofte stilte spørsmål
Barneverntjenestens oppgaver
Barneverntjenestens hovedoppgave er å gi barn, unge og familier hjelp og støtte i vanskelige situasjoner, både i akutte kriser, og ved mer langvarige behov. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Hvis foreldrenes omsorg ikke strekker til, kan barneverntjenesten bidra til å sikre barn og unge omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.
Barneverntjenesten skal først og fremst gi hjelp og støtte til foreldre slik at de selv kan gi sine barn god omsorg. I samarbeid med foreldre kan barneverntjenesten iverksette ulike hjelpetiltak i familien. Barneverntjenesten skal samarbeide med andre instanser som skole, barnehage, PPT, helsestasjon m.m., slik at både barn og familien kan få best mulig helhetlig hjelp.
Barnevernloven gir også mulighet for å plassere barn utenfor hjemmet når forholdene er slik at barnets helse eller utvikling kan bli alvorlig skadet. Plassering utenfor hjemmet kan skje frivillig i samarbeid med familien, i kortere eller lengre perioder. Dersom foreldrene er uenige i plasseringen må behandlingen foregå i Fylkesnemda.Når skal barnevernet vurdere tiltak?
Barnevernet skal vurdere om barnet har behov for tiltak når:
- barnet på grunn av forholdene i hjemmet eller av andre grunner har et særlig behov for hjelpetiltak
- det er alvorlige mangler med den daglige omsorgen barnet får, eller alvorlige mangler ved den personlige kontakt og trygghet som barn trenger
- foreldrene ikke sørger for at et sykt, funksjonshemmet eller spesielt hjelpetrengende barn får dekket sitt særlige behov for behandling og opplæring
- barnet blir mishandlet eller utsatt for andre alvorlige overgrep i hjemmet
- det er overveiende sannsynlighet for at barnets helse eller utvikling kan bli alvorlig skadd fordi foreldrene er ute av stand til å ta tilstrekkelig ansvar for barnet
- en ungdom er involvert i vedvarende eller gjentatt kriminalitet, vedvarende misbruk av rusmidler eller på annen måte lever på en slik måte at helse og utvikling står i fare.
Hjelpetiltak
Barnevernet skal velge tiltak utfra hva barnet trenger. Noen hjelpetiltak er direkte knyttet til barnet, mens andre retter seg mot foreldre.De fleste hjelpetiltak er frivillige. Noen tiltak kan Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker pålegge foreldre, som for eksempel barnehageplass eller tilsyn i hjemmet.
Barn som ikke får tilstrekkelig omsorg fra sine foreldre, får enten tilbud om fosterhjem, plass i institusjon eller oppfølging i egen bolig. Disse tiltakene kan barnevernet gjennomføre med samtykke fra foreldre, eller etter vedtak fra fylkesnemnda.Det er Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker som gjør vedtak om omsorgsovertakelse. Omsorgsovertakelse skal ikke gjennomføres hvis barnevernet kan skape tilfredsstillende forhold for barnet ved hjelpetiltak.
Hva koster det?
De fleste tiltak fra barnevernet er gratis for barnet og familien, men det finnes forskrifter som gir anledning til å fastsette foreldrebetaling for enkelte tiltak.
Forskrift om fastsetting og endring av oppfostringsbidrag etter lov om barneverntjenesterLovverk