Strandlinja i Hamar innbyr sommerstid til bading nær sagt over alt. Fra sentrumsnære Koigen, rundt Domkirkeodden og bortover mot Furuberget og inn i Ringsaker kommune, kan du nyte det gode liv og ta deg en dukkert når været tillater det. Hopp uti der du vil!

Badetemperaturen om sommeren finner du på YR.no (Koigen)

Her kan du bade i Mjøsa

  • Tjuvholmen
  • Koigen (hovedstrand)
  • Koigen ved stupetårnet
  • Ridehusstranda
  • Domkirkeodden nedenfor ruinene
  • Rosenlundvika
  • Furubergstranda
  • Hamarstua brygge
  • Kafé Torp 
  • Hamar vannverk

I praksis kan du nesten ta deg ned til Mjøsa hvor som helst i Hamar, men strandkvaliteten varierer fra fin sand til mer steinete bunn.

Innsjøen Puttsjøen i Vang almenning, er et skogsvann med bademulighet i vår kommune. Kartskisse med Puttsjøen og Hamars strandlinje (JPG, 98KB)

Søk i kartløsningen vår.

Vi tar vannprøver

Les mer om hvor prøvene tas og hva de sier om badevannskvaliteten.

Se resultatet av siste vannprøver.

Toaletter

I strandsonen finner du toaletter på Tjuvholmen, Skibladnerbrygga, Koigen, Domkirkeodden og ved pumpestasjonen ved Torps/ K.A. Rasmussen. Det er også toalett i Strandgateparken.

Kjekt å vite før du bader

Finner du små, blanke egg i vannet, er dette gelekreps. Den er helt ufarlige og det er et sunnhetstegn at arten igjen finnes i Mjøsa.

Av og til forekommer en oppblomstring av blågrønnalger. Unngå å bade der vannet er grønt - du bør ha sikt ned i vannet på ca 1 meter.

Informasjon om blågrønnalger/bakterier i vann

Etter kraftige regnskyll vil det alltid være en risiko for generell forurensning av badevannet, spesielt der bekker eller overvannsledninger munner ut i Mjøsa. I Hamar gjelder dette særlig i Rosenlundvika på Domkirkeodden og ved Koigen. Det kan derfor være lurt å trekke litt unna disse synlige utløpene.

Svømmekløe

Svømmekløe skyldes ikter, som er noen bittesmå flatormer som klekkes i snegler i vannet. Sneglene er store nok til at vi kan se dem, men iktene er så små at de bare er synlige i mikroskop.

Iktene kommer til overflaten for å trenge inn i fugleføttene, slik at de kan legge egg i fuglene og starte en ny livssyklus. På mennesker klarer de ikke å trenge helt inn gjennom huden, men de kan komme noen millimeter inn i huden. De dør raskt på mennesker, men kan likevel hos noen gi en allergisk reaksjon med utslett.

Iktene finnes særlig på grunt vann når vanntemperaturen blir over 20 grader. Siden iktene har fugler som hovedvert, kan de derfor forekomme ved alle utendørs strender, og er vanlig i hele landet.
Se Helsenorges side om svømmekløe.

Parkér på lovlig plass

Kommer til strandområdene med bil, er det lurt å sjekke hvor du kan parkere og hva som gjelder. Det er flere parkerings-aktører i Hamar, ikke bare kommunen, så forsikre deg om at du betaler til rett sted.
Lenke til parkeringskart

Mjøsa gir oss drikkevann

Mjøsa er drikkevannskilden for innbyggerne tilknyttet kommunal vannforsyning i Hamar kommune. Mer enn 90 % av kommunens innbyggere er koblet til kommunens vann-nett. 
Lenke til mer om offentlig drikkevann