Når er valgdagen?

Valgdagen er mandag 8. september. 

Manntall og stemmerett

Manntallet er en oversikt over hvem som har stemmerett i en kommune. Hvis du bor i Norge, står du i manntallet i den kommunen hvor du hadde folkeregistrert adresse 30. juni. Det er i denne kommunen du har stemmerett ved valget.

Hvis du har flyttet, og ønsker stemmerett i den nye kommunen, må du derfor melde flytting til folkeregisteret innen 30. juni.

Dersom du flytter etter 30. juni, har du stemmerett i kommunen du flytter fra.

For å stemme må du ha stemmerett og være innført i manntallet i en kommune. Du har stemmerett hvis du oppfyller disse vilkårene:

  • Du er norsk statsborger
  • Du har fylt 18 år innen utgangen av 2025
  • Du er, eller har vært, registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge

Som ny statsborger med stemmerett føres du inn i manntallet i kommunen du er folkeregistrert som bosatt i.

Dette gjelder også dersom du har blitt ny statsborger etter skjæringsdatoen 30. juni.

Når og hvor kan du stemme? 

På valgdagen kan du kun stemme i den kommunen der du var folkeregistrert 30. juni. Du velger selv hvilket av valglokalene i kommunen du vil stemme i.
Alle lokalene er åpne fra klokka 9:00-21:00   valgdagen.
 

Adresse: K.O. Bjerklisveg 9-11
Åpningstid: 9:00-21:00

Adresse: Ringgata 223
Åpningstid: 9:00-21:00

Adresse: Furnesvegen 115
Åpningstid: 9:00-21:00

Adresse: Vangsvegen 51
Åpningstid: 9:00-21:00 

Adresse: Granvegen 8
Åpningstid: 9:00-21:00 

Adresse: Midtvangvegen 575
Åpningstid: 9:00-21:00 

Du kan forhåndsstemme i perioden fra 11.  august til 5. september. I denne perioden kan du stemme i valglokaler i hele landet. I Hamar kan du forhåndsstemme i Hamar rådhus.
 
Hvis du for eksempel er student, og studerer i en annen kommune enn du er folkeregistrert, må du huske å forhåndsstemme. På valgdagen kan du nemlig kun stemme i den kommunen der du er folkeregistrert og står i manntallet.

 

Hvis du verken har mulighet til å forhåndsstemme eller stemme på selve valgdagen, kan du tidligstemme hos innbyggerservice i rådhuset fra 1. juli. Åpningstiden er 9.00-15.00 mandag til fredag.
 
Husk å ta med godkjent legitimasjon med bilde når du skal stemme. 

Du må søke kommunen om å få stemme hjemme eller der du er. Det er tilstrekkelig å ta muntlig kontakt, og ikke nødvendig med skriftlig søknad.

Når du kontakter kommunen må du oppgi årsaken til at du ønsker å benytte deg av muligheten til å stemme hjemme. Det er ikke et krav om dokumentasjon, og det holder derfor å fortelle kommunen hvorfor du ønsker å stemme hjemmefra.
 

Frist for å søke er torsdag 4. september klokken 12.00.

Hvis du bor på helse- og omsorgsinstitusjon, kan du forhåndsstemme der du er. Institusjonene får nærmere informasjon om tid og sted.  

Slik stemmer du

Du må ha legitimasjon når du skal stemme. Legitimasjonen må inneholde navn, fødselsdato og bilde. Det kan for eksempel være pass, nasjonalt ID-kort, førerkort eller bankkort med bilde. Du trenger ikke valgkort for å stemme. 

Velkommen til valg

Når du kommer  til valglokalet møter du en vert som ønsker velkommen. Du blir vist til et ledig stemmeavlukke. Her trekker du for gardinen så ingen ser hva du stemmer. I avlukket finner du lister for alle partiene du kan stemme på. Velkommen til valg

Velg stemmeseddel

Inne i avlukket velger du en seddel fra det partiet du vil stemme på.

Stemmesedler

Brett stemmeseddelen

Brett seddelen du har valgt med partinavnet inn og feltet for stempling ut før du går ut av avlukket. Da kan ingen se hva du stemmer.

Brettet stemmeseddelen

Vis legitimasjon

Når du kommer ut av valgavlukket går du til en valgmedarbeider som tar imot stemmen din. Her må du vise frem legitimasjon.

Legitimasjon må inneholde navn, fødselsdato og bilde. Eksempler på legitimasjon er pass, nasjonalt ID-kort, førerkort (også digitalt) og bankkort med bilde. 

Urne og stempel

Få stempel

Du får et stempel på stemmeseddelen av valgmedarbeideren.

Stemmeseddel med stempel

Legg stemmeseddelen i valgurnen

Til slutt legger du selv den stemplede seddelen i valgurnen. Ferdig stemt!

Urne