Lading startes via appen fra Hamar kommune

Elektrisk og hydrogendrevet bil kan parkeres uten at det betales avgift på plass der det er innført avgiftsparkering (etter § 2 i Vegtrafikkloven).

  • Om parkering av el-bil: Hvis du parkerer på offentlig parkeringsplass med tidsbegrenset parkering, skal du umiddelbart etter parkering, stille viseren på urskiva/parkeringsskiva til det tidspunktet/klokkeslettet du parkerer.
  • Hvis tidsbegrenset parkering ikke har begynt å gjelde på det tidspunktet du parkerer, stiller du viseren på parkeringsskiva til det tidspunktet når tidsbegrensningen starter. Det kan ilegges en bot på kr 300,- hvis urskive ikke brukes riktig.

Nå må du betale for å lade
P-husene på Østre Torg og Vestre Torg har plasser med ladestasjon for el-bil. Det er også ladestasjoner på 8-meteren (ved Mjøsa) og på Johannessenløkka (Vangsvegen ved Circle K). Fra og med ettermiddag 26. februar 2018 må du betale for lading av el-bil i parkeringshusene og på 8-meteren.

Vedtaket om at lading av el-biler på kommunale plasser, skal koste noen kroner, ble gjort av kommunestyret allerede i desember 2016. Men en god teknisk løsning har latt vente på seg. Nå er denne imidlertid på plass

Skilt med ladeinstruksjon

Må bruke mobilen
For å aktivere ladingen, er det helt nødvendig å ha lastet ned Hamar kommune parkerings-app på mobilen. 

- 18.500 personer har allerede gjort dette, så vi tror ikke det skal by på store problemer, sier leder for parkering, Kjell Tore Lunde.

I appen er det nå lagt opp to menyvalg: Ett for å betale for parkering, og ett for den som skal lade el-bilen sin. Man aktiverer da lading på samme måte som man aktiverer parkering.  

Seks kroner
Å lade bilen vil koste seks kroner som en oppstartskostnad, og deretter seks kroner per time. Når man vil avslutte ladingen, gjøres også dette fra app-en.

- Vi har satt opp plakat med enkel instruksjon på parkeringsplassene. Dette skal ikke være veldig innviklet. Alle ladepunktene er dessuten merket med tall og bokstav slik at brukerne tydelig ser hvor de plugger inn strømkontakten, sier Lunde. 

Oversikt over ladestasjonene: 

  • Ladepunkter på 8-meteren (Ved Mjøsa): 1A, 1B, 2A OG 2B
  • Ladepunkter i p-huset på Østre torg: 3A, 3B, 4A, 4B, 5A og 5B
  • Ladepunkter i p-huset på Vestre torg: 6A, 6B, 7A, 7B, 8A, 8B, 9A, 9B, 10A, 10B og 11A
  • På Johannesenløkka er det også muligheter for å lade el-bil. Der koster det foreløpig ingen ting å lade el-bilen, men betaling via mobil vil komme også her.


EL-biler som Hamar kommune eier.