Benjamin Lium
Driftstekniker
Energi og tekniske anlegg i By, miljø og arbeid

Benjamin hadde lærlingetiden sin som byggdrifter i kommunen, og fikk jobbe med å drifte og vedlikeholde deler av eiendomsporteføljen vår, blant annet rådhuset. Byggdrifterne har ansvar for hele bygget; alt fra fasader til tekniske installasjoner som varme, ventilasjon, brann- og sprinkelanlegg.

Et spennende fag for fremtiden 

Benjamin syns det er alle utfordringene som gjør byggdrifterfaget spennende: 

 - Det er et bredt fag, hvor vi er innom mange ulike fagområder. Byggene blir bare mer og mer tekniske i fremtiden, så du blir aldri utlært. Det er alltid nye utfordringer og nye områder å sette seg inn i. Vi sørger for at alt det usynlige fungerer, alt som er viktig for at alle i bygget skal få en god arbeidshverdag. 

Årets lærling i 2021 

I 2021 stakk Benjamin av med seieren i “Årets lærling” som deles ut av Lærlingesenteret i Innlandet. 440 lærlinger var nominert, og juryen sendte til slutt Benjamin til topps med  følgende begrunnelse: 

- Årets lærling har lærekontrakt i et sammensatt og komplisert fag som krever god kompetanse innen flere områder: Man må være løsningsorientert og ha teknisk innsikt, ha gode kommunikasjonsevner, jobbe mot bærekraftige og miljømessige tiltak, og tilfredsstille høye krav om dokumentasjon. Årets lærling har et stort ønske om å utvikle seg og lære noe nytt, tar utfordringer på stak arm, viser stor faglig forståelse og har levert høy faglig kvalitet gjennom læretiden. Han viser svært gode kommunikasjonsevner med kollegaer, samarbeidspartnere og kunder. 

Benjamin syns det var veldig stas å få prisen «Årets lærling»: - Prisen gir et ekstra driv videre i jobben. Det er gøy å vite at den jobben jeg har gjort har blitt lagt merke til. Det gir en ekstra motivasjon til å gjøre det så bra som mulig! 

Nye muligheter i kommunen 

Etter god innsats i lærlingetiden og beste karakter på fagprøven, fikk Benjamin jobb i kommunen. Nå jobber han som driftstekniker i avdelingen som jobber med energi og tekniske anlegg: 

- Arbeidsoppgavene mine på jobb er veldig varierte, vi har jo ansvaret for den tekniske driften på alle kommunale bygg, i samarbeid med mange andre. Min hovedoppgave på jobb er å sørge for godt inneklima på alle bygg, der er vi avhengige av at alle de tekniske systemene fungerer, og kommuniserer med hverandre. Jeg følger også opp tekniske prosjekter fra bestilling til overlevering, og jobber med driftstøtte ut til byggdriftere og brukere av de ulike kommunale byggene. 

Godt grunnlag for videre karriere

Benjamin forteller at fagutdanning gir et godt grunnlag for videre studier: 

- Ved siden av jobb studerer jeg på fagskolen for å bli FDVU-Ingeniør, som er et 4-årig deltidsstudie. Karrieremålene mine er egentlig å nå så langt som mulig. Jeg synes teknisk drift og eiendomsfaget generelt er veldig spennende og man lærer nye ting hver eneste dag.

- Om man tar en fagutdanning stiller man sterkt på arbeidsmarkedet. Man lærer utrolig mye som lærling i Hamar kommune, og har fantastiske kollegaer som hjelper deg på veien, avslutter Benjamin.