Trine Bjerke og Venus Ninofranco
Helsefagarbeider og assistent
Parkgården

I Hamar har det i flere år vært et stort fokus på flere og bedre måltider ved sykehjemmene. Det serveres nå fire måltider hver dag, og både ernæring og hygge er ivaretatt ved servering av varm og kald mat. 

Hyggelig ramme

Klokka er halv ett da de fleste beboerne samler seg rundt bordene for sin gruppe. Det lukter godt av varm mat, som kommer trillende inn fra kjøkkenet i Parkgården. Dagens lunsj er en ovnsstekt rett med pølser i, som skal serveres med brød til. Det er også et alternativ uten kjøtt.

- Vi tilpasser både mengde og innhold ut fra hva hver som bor her, sier Venus, og skjærer skorpen av et par av brødskivene. Ikke alle synes det er like lett å tygge. Noen vil også ha hjelp ved bordet.

Det porsjoneres ut, fylles på med ønsket drikke i glassene, og et par studenter hjelper også til.

En fin del av arbeidsdagen

Både Trine og Venus liker arbeidsoppgavene med mat. De har erfart at god praksis rundt servering av de daglige måltidene gir både matro og matglede. På denne avdelingen er de også glad i kake og kaffe etter maten - og det får de.

- Det har vært perioder da vi har lagt mer mat opp på anretningsfat, men det fungerer ikke så godt når det er mange som trenger mye individuell hjelp, sier Trine.

Siden ni av ti beboere på sykehjemmene lider av en eller annen form for demens, er det viktig å forsterke de gode øyeblikks-opplevelsene. Det gjøres med gode lukter, hjemmebakt brød, fersk suppe eller annen kjent mat, som vekker gode minner. 

Venus og Trine forteller at det er lagt opp  slik at de fleste skal kunne spise sammen på avdelingen. Skulle noen av ulike årsaker ville spise alene, er det også muligheter for det. 

-  Det skal være koselig å spise sammen, og vi ser at de fleste velger det, sier Venus og Trine.

Forskjell på hverdag og helg

Med alder og sykdom følger gjerne mindre matlyst og mange blir ”småspiste”. Dermed kan det være vanskelig å sikre at alle får i seg nok og riktig næring, hvis de ansatte ikke passer godt på. 

I Parkgården serveres frokost fra cirka klokka 8.00, individuelt tilpasset etter når beboerne står opp. Det serveres lunsj ca klokka 12.30, middag klokka 15.30 og kveldsmat klokka 19.30. Lunsjen er gjerne en enkel varmrett, noen ganger serveres også dessert. Med fire måltider om dagen fordeles mengden mat, og variasjonen i hva de får servert, blir større. Varm kaffe er alltid tilgjengelig. I tillegg serveres det fruktdrikker og næringsrik grøt til de som trenger det.  

Det er ellers lagt opp til en forskjell på helg og hverdag, og høytider skiller seg ut med litt ekstra med pynt på bordet og tente lys. 

- Det er veldig fint å se at vi kan hjelpe beboerne til å kunne kose seg litt ekstra hver eneste dag. Det føles godt, avslutter Venus og Trine.