Gratis inngang - men hent gratisbillett her. 

Fotball er verdens mest universelle idrett. Det finnes utallige bøker om fotballspillere, fotballstrategier, fotballfilosofi og filosofering rundt fotball. 

Med utgangspunkt i sakprosabøkene kveldens gjester har skrevet om fotball, har de fått følgende utfordring:

  • Hvordan fange øyeblikkets magi på fotballbanen i skriftlig form?
  • Hvilke grep må forfatteren ta når hen skal skrive om noe som allerede har skjedd og som leseren dermed vet utfallet av?  
  • Hvor går grensen for assosiasjoner i fotball-litteraturen?
  • Hva er framtiden til fotball-litteratur? 

Håkon Opdal er aktuell med Den ellevte mann (2022). I boka diskuterer han hvordan det å holde nullen er en nødvendig og umulig oppgave for målvakten. Opdal bruker tanker fra Albert Camus’ essay som sammenlikner den ellevte mann på fotball-laget med Sisyfos.

Nils Henrik Smith er aktuell med boka 11 meter: Straffesparkets historie (2020) der han tar med leseren på en forunderlig reise gjennom historien til det mange fotballtilhengere opplever som både nervepirrende og kontroversielt, nemlig straffesparket. Essaysamlingen Entusiasme og raseri - artiklar om fotball (2021) er en samling av Smiths beste tekster om fotball. Samlingen inneholder fotballfaglig analyse blandet med humor og historisk bevissthet. Smith er også journalist i fotballtidsskriftet Josimar.

Arve Fuglum er sportsjournalist og forfatter. Han har vært kommentator ved mange magiske idrettsøyeblikk både i radio og TV, blant annet da Norge slo Brasil under VM i 1998. Da jobbet han i NRK Radio.  Hans bok "Gull til Norge!" - Lidenskapen for sport, stemmene vi aldri glemmer (2019) gir leseren et innblikk i sportskommenteringens historie i radio og TV. I tillegg har han skrevet Magiske øyeblikk – Høydepunkter fra NRK radiosporten gjennom 70 år (2003) som inneholder høydepunkter fra norsk idrett gjennom 70 år – sett med øynene til NRKs sportsjournalister. 

Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) og Litteraturscena Hamar.

Vel møtt!