Nå kommer salamanderne til Innlandet …  
  
En forfyllet sjøkaptein oppdager ved en tilfeldighet en ukjent, og uvanlig intelligent, salamander-art på en øy i det indiske hav. Salamanderne viser seg snart å være til stor nytte for menneskene. De er lærevillige og ligner oss mer og mer.  
 En dag kommer opprøret, og krigen om globalt herredømme mellom salamanderne og menneskene er et faktum.  
    
Karel Čapeks Salamanderkrigen (1936) er en allegorisk science fiction-roman med klare hentydninger til nazismens fremvekst, men også en fabulerende og snurrig forundringspakke av galskap, anekdoter, alvorlig tøys og satire.  
I dag er det umulig å lese Salamanderkrigen uten å tenke på vår tids miljøkrise, økonomiske forskjeller, sosial dumping, kunstig intelligens, populisme og menneskelige overmot. Og det ubeleilige faktum at Innlandet snart kan være Norges vestligste fylke.  
  
***  
  
Hallo, hallo, hallo! Hallo, mennesker! Chief Salamander speaking. Attention! Attenzione! Hallo, mennesker! Vi er lei oss for at menneskeliv har gått tapt. Vi vil ikke gjøre unødvendig skade. Vi ønsker bare at dere evakuerer kysten. Vi trenger bare mer vann, større kyster, flere sandgrunner for å leve. Det er altfor mange av oss. Kystene deres er for små. Derfor må vi sprenge bort fastland. Vi skal lage sund og øyer. Vi skal femdoble verdenshavenes kyster. Dere trengte oss som arbeidskraft. Dere spredte oss ut i hele verden. Nå er vi her. Chief Salamander tilbyr dere samarbeid. Dere skal arbeide sammen med oss for å rive ned den gamle verden. Vi takker dere! Vi takker dere, mennesker! 
 
*** 
Salamanderkrigen har premiere i Hamar kulturhus 5. september 2024. På turné i Innlandet fra 19. september til 19. oktober 2024.  


av Karel Čapek | dramatisert av Ole Johan Skjelbred 
 
Med Joachim Joachimsen, Tone Oline Knivsflå, Francisco Kalle Navarro, Tom Styve og Anne Guri Tvedt  
Dramatiker og regissør: Ole Johan Skjelbred | Scenograf: Fredrik Floen | Kostymedesign: Ane LedangAasheim | Lysdesign: Phillip Isaksen 


Varighet: 2 t. uten pause 
Passer for unge voksne og voksne 
Spilles kl. 19:00 

Sted
2390 Moelv
Alle tidspunkter
Dato og tidspunktSted
Onsdag 25. september 19:00 - 21:00Moelv kulturhus