Papirfuglene har tidligere vært en del av en installasjon på Kunstfestivalen i Hamar. Nå har fuglene tatt turen tilbake til Hamar, sammen med en del mindre som er laget spesielt for juletreet.  

Hva betyr “hjem”? 

Marianne Isachsen er kunstneren bak årets juletre, og hun forteller dette om symbolikken bak papirfuglene: 

- Fuglene på treet er brettet av boksider, og ligner duer. De er brettet av syv ukrainske flyktninger som bodde på asylmottaket i Vang i fjor høst. På papirsidene, inne i fuglene, har de skrevet svaret sitt på spørsmålene: “Hva drømmer du om?”, “Hva savner du?” og “Hva betyr det å være hjemme?” 

- Fuglene kan symbolisere frihet. Fred. Å kunne bevege seg hvor man vil, uten hindringer, og å føle seg fri. Boksidene kan symbolisere kommunikasjon mellom mennesker, å kunne ytre seg fritt, og kunnskap. Spørsmålene er universelle, og er viktige og grunnleggende for alle mennesker. Hva lengter vi etter? Hva er viktig for oss? Dette er ikke ment som et politisk arbeid, men det har selvfølgelig en aktualitet ved seg. Fuglene minner oss om at vi alle innerst inne er ganske like. 

Kunstneren Marianne Isachsen 

Marianne Isachsen har utdannelse fra Kunsthøyskolen i Malmø, men har også studert interiør og er opptatt av rom og romopplevelse. Hun er født og oppvokst i Vang i Valdres. De siste årene har hun jobbet mest med installasjoner, blant annet med bøker. Det siste store prosjektet var under Kunstfestivalen på Hamar i fjor høst.  

Nå som vi går inn i julen, kan treet med papirfuglene få oss alle til å reflektere: Kan også julen være tid for ettertanke? Hva er viktig for oss? Hva drømmer vi om? Hva er det egentlig som betyr noe? 

Juletreet med papirfuglene kan du se i foajeen i rådhuset.  

Papirfugl