Folkehelseinstituttet vurderer at det ikke lenger er grunnlag for å anbefale grunnvaksinering til personer i aldergruppen 18-64 år som ikke har noen underliggende risikofaktorer som kan gi økt risiko for alvorlig sykdomsforløp. Enkelt grupper anbefales imidlertid fortsatt grunnvaksinasjon dersom denne ikke allerede er fullført, uavhengig av gjennomgått infeksjon.

Bestill time 

Vi har ingen faste dager med koronavaksinasjon, men vi tilbyr vaksinen ved vårt reisevaksinekontor.

Gå til nettsiden om vaksine og smittevern for å bestille time

Er du i tvil om du bør ta vaksine, må du kontakte fastlegen din. På Helsenorge.no finner du selv oversikt over hvilke vaksinedoser du har tatt tidligere, slik at du får riktig intervall når du bestiller neste dose.

Logg inn på Helsenorge

Avbestille time

Gå til nettsiden om vaksine og smittevern for å avbestille time

Vaksineanbefaling for vintersesongen 23/24

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at følgende grupper bør ta en ny oppfriskningsdose med koronavaksine før høst/vintersesong 2023/24:

 • personer i aldersgruppen 65 år og eldre, og sykehjemsbeboere
 • personer i aldersgruppen 18-64 år som inngår i en risikogruppe
 • ungdom i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom
 • barn 6 måneder–11 år med alvorlig grunnsykdom dersom barnets lege vurderer dette som viktig 
 • gravide i 2. og 3. trimester. Vaksinasjon i 1. trimester kan vurderes dersom den gravide har tilleggssykdommer som gir ytterligere økt risiko. 

Det var den oppdaterte vaksinen Comirnaty Omicron XBB.1.5 som ble tilbudt i høst. Denne vaksinen dekker undervarianter av koronaviruset, omikron som sirkulerer nå. Vaksinen kan gis til barn fra 6 måneder og benyttes både til grunnvaksinasjon og som oppfriskningsdose. 

Barn fra og med 5 år og voksne omfattes av anbefalingene for høsten 2023 skal ha én dose uavhengig av om de er vaksinert tidligere eller ikke. Barn i risikogrupper fra og med 6 måneder til og med 4 år som ikke tidligere er vaksinert skal vaksineres med 3 doser. 

FHI anbefaler 6 måneder mellom boosterdosene for å få en god immunrespons av vaksinene, men de kan gis med et intervall på 3 måneder. Immunresponsen på vaksinen vil da ikke bli like god. 

 

Har du gjennomgått covid-19 infeksjon anbefaler FHI at du tar en ny oppfriskningsdose 3-4 måneder etter gjennomgått infeksjon for å få en god immunrespons på vaksinen. Ønsker du allikevel å ta de tidligere kan du det hvis du er symptomfri. 
 

Dersom vaksine mot koronavirus og influensa ikke gis samme dag, bør det gå minst 7 dager mellom vaksinasjonene.

Ofte stilte spørsmål 

Du bestiller time digital. Se punkt oppe på siden hvor det står "Bestill time".

Helsenorge.no finner du selv oversikt over hvilke vaksinedoser du har tatt tidligere. 
 
 
Når du har logget inn på Helsenorge.no finner du oversikt over dine tidligere vaksiner ved å klikke på boksen "Vaksiner".
Vaksineoversikt på Helsenorge.no
 

 • Møt presis til avtalt tid og sted.
 • Husk å ta med legitimasjon.
 • Vi anbefaler å ha på en t-skjorte eller trøye som gjør det enkelt å sette vaksinen i overarmen.
 • Etter at vaksinen er satt, skal du vente i 20 minutter. 
 • Hvis du blir syk skal du ikke møte opp for vaksine.
 • Du må vente 6 måneder mellom hver dose.

Vaksineringen foregår på smittevernkontoret i Hamar rådhus. Dette ligger i 1. etasje, og det er en sittegruppe utenfor kommunestyresalen. Vent her til du blir hentet.

EU la ned ordningen med koronasertifikat 30. juni 2023, og koronasertifikatet vil ikke være tilgjengelig etter det. For utskrift av vaksiner logg deg inn på nettsiden Vaksiner på Helsenorge.