Bryggeriparken i Hamar er i dag en prydpark som markerer den vestre grensa for selve bykjernen. Bygningen til Hamar bryggeri, som ligger på ene siden av parken, ble grunnlagt i 1856. Nestlé, som også ligger i nærheten, begynte å produsere mat i 1875.

De eldste bildene fra området, viser at det lå en grønn flekk der dagens park ligger. Men først i 1924 ble det laget en plan for grøntområdet utenfor bygningene. Her skulle det bli blomsterbed, busker, grusganger og benker. Og det ble det.

Historisk park

Men Bryggeriparken har ikke vært like fin til alle tider. I 2006 tok man imidlertid til orde for å ruste parken opp igjen, og da som en historisk park. Parken er nå regulert til bevaring, og den skal stelles i henhold til planen fra 1924. Selve utformingen er derfor ganske så lik det vi kan se på eldre bilder.

I gamle dager sto det en palme i midten av et av bedene i mange år. Om det ikke akkurat er den samme palmen, så er det i alle fall en palme i midten av det største bedet også i år. 

Årstidsvariasjon

På lik linje med flere andre parker, endrer beplantningen seg med årstidene. Lindetrær og busker står selvsagt fast, men de fargerike innslagene endres. I påsken settes det fram bjørkeris med påskefjær før løkplantene tar over utpå våren. Sommerblomstene kommer etter hvert – og artene og designet varierer litt fra ett år til et annet. I år går fargene mye i rødt og blått, og blant artene finner vi lobelia og løvemunn. 

Område for en ny tid

Både bryggeriet og Nestléfabrikken har også en interessant historie med mye endringer opp gjennom årene.  Siden det første ølet ble produsert i1857, har bryggeriet opplevd både en konkurs, ny oppsving og gode tider før nedleggelse av produksjonen i 1991-1993. For Nestlés del, som har produsert både kondensert melk, pulverkaffe og barnemat, har det også vært opp- og nedturer før produksjonen tok slutt i 2008. 

Men fortsatt lever de kjente produktene Hamars julebrus og HaPå-pålegget videre, og eiendommene er tatt over av andre og ny-utviklet. Her finner vi både næringsvirksomhet og boliger for en ny tid. Og parken står der, muligens enda flottere enn før.