Selve Triangelparken er godt over 100 år gammel, og da Hamar feiret sitt 50-årsjubileum 21. mars 1899, ble Triangelgutten gitt i gave til byen fra Hamar bryggeri. 

Historien

Både gutten og parken har måttet tilpasse seg de ulike tiders påfunn og planer. Allerede før Triangelgutten kom opp, var det alvorlige diskusjoner om gutten ville passe inn i Hamar. Oppdragsgiverne ved bryggeriet mente Gustav Vigelands gutt var for mager og ville ikke betale. Men Vigeland fikk rettens medhold i at han kunne ta seg kunstneriske friheter, og slik ble det. 

Selve plasseringa av gutten har i løpet av årene blitt endret flere ganger. Gutten har de fleste av sine år i Triangelparken, men han har også vært innom Stortorget og i 50-åra havnet han nede i Strandgateparken. I Triangelparken har han stått både med ansiktet vendt mot Strandgata og senere mot Torggata. Underveis i alle prosesser kom sokkelen en gang bort, og det måtte nærmest en redningsaksjon til for å få ham opp og stå slik som i dag..med vannsprut og det hele. 

Endringer i og rundt parken

Selve Triangelparken har også hatt ulikt innhold. Rundt 1900 var parken en grønn flekk med trær i ytterkantene og et lavt gjerde som rammet det hele inn. I mange år sto det også en paviljong her. 

Omgivelsene rundt Triangelparken har vært varierende, og i 1967 kom den buede Triangelgården opp. Da hele Torggata ble fornyet siste gang, ble området utenfor Triangelgården stående igjen da man ikke kom til enighet med grunneier. Men i 2008 kom forholdene i orden, og etter år med planlegging og arbeid, kunne man i 2012 innvie plassen med musikk og høytidelig snorklipping. Triangelparken hadde også kommet til heder og verdighet igjen.  

Parken i dag

Etter opprustingen for tre år sida, har dette blitt en frodig oase midt i Hamar sentrum. Triangelgutten har nå fått pene og fargerike omgivelser. Her er det benker, snøfrie gangsoner, alt i alt et universelt utformet område og et hav av blomster. Dufter godt gjør det også. Bedet har ny design for sommerblomstring hvert år, og før 17. mai plantes rader med stemor. 

Kommunentreprenøren sørger for det daglige stell sommeren igjennom, og det vanker mange god-ord for innsatsen. Her er det kort og godt blitt hyggelig å være.

 - Stopp gjerne opp og ta en rast ved parken neste gang du er i sentrum!

Mathage

I dag rommer Triangelparken en mathage hvor det dyrkes bl.a. urter, frukt, bær, poteter og grønnsaker. Her kan du lese mer om mathagen.